Φώτο: Shutterstock

Στήριξη από τον ESM χωρίς μνημόνιο ζητεί η Ιταλία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θσ εξετάσουν σήμερα, την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται υπέρ της πρότασης να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να χορηγήσει οικονομική υποστήριξη, χωρίς μακροοικονομικά προαπαιτούμενα, στις οικονομίες της ευρωζώνης οι οποίες δέχονται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται εξετάσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που θα έχουν εντός της ημέρας, την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.

«Χρειαζόμαστε όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΕΜΣ, αλλά χωρίς προϋποθέσεις» σε μακροοικονομικό επίπεδο, είπε η πηγή του Reuters, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης του θέματος.

Η Ρώμη τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης να εκδοθεί κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για να ξεπεραστεί το πλήγμα της πανδημίας στις οικονομίας της ευρωζώνης, πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, όπως έγραφε χτες το Businessdaily, γρήγορη προσγείωση στην πραγματικότητα της δυσκαμψίας στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, μετά τις προσδοκίες για μεγάλες και τολμηρές αποφάσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, φέρνουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για γερμανικό «μπλόκο» στις προτάσεις για την έκδοση κάποιας μορφής ευρωομολόγων ειδικά για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αλλά και για επιμονή του Βερολίνου να διασωθεί η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με ένα μνημόνιο, έστω «συμβολικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ που σημειώνει οτι αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη λύση για την σταθεροποίηση της Ευρώπης σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νότιοι εναντίον Βόρειων στην Ευρώπη: Η αντιπαράθεση για τα coronabonds

Σκληρές επιθέσεις από πολιτικούς της Ιταλίας και της Πορτογαλίας στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών για την άρνησή τους να εκδοθούν ευρωομόλογα ειδικού σκοπού.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε γερμανικά νοσοκομεία μεταφέρονται Ιταλοί και Γάλλοι ασθενείς με κορονοϊό

73 Ιταλοί και 30 Γάλλοι ασθενείς από κορονοϊό νοσηλεύονται σε γερμανικά νοσοκομεία. Η γερμανική πολεμική αεροπορία μετατρέπει περισσότερα αεροσκάφη ώστε να μεταφέρει ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για τα ομόλογα κορονοϊού

Μετά τις διαφωνίες Βορρά-Νότου, και το ιταλικό βέτο, το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων για τον κορονοϊό παραπέμπεται εκ νέου στους υπ. Οικονομικών για να υποβάλλουν νέες προτάσεις.