Italia-Konte
Shutterstock

Σκληρές συγκρούσεις στη σύνοδο των "27" και απειλή βέτο από Ιταλία - Ισπανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέδωσε δήλωση απόρριψης της κοινής δήλωσης επειδή δεν έχουν εγκριθεί τα ομόλογα κορονοϊού και δίνει 10 ημέρες προθεσμία στην ΕΕ για να καταλήξει σε λύση.

Σε σκληρή σύγκρουση Βορρά - Νότου εξελίσσεται, όπως ακριβώς αναμενόταν, η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι σαφές ακόμη αν ολοκληρώθηκε ή συνεχίζονται οι προσπάθειες για συμβιβασμό. Πάντως, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μέσω διαδικτύου δεν έχει αρχίσει.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, απειλούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική λύση για  τη χρηματοδότηση των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκρίνοντας τη λύση των λεγόμενων ομολόγων κορονοϊού, που βρίσκουν αντίθετη τη Γερμανία και τους συμμάχους της.

Ενώ η τηλεδιάσκεψη των ηγετών βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, εξέδωσε δήλωση, απορρίπτοντας το προσχέδιο κοινής δήλωσης των "27", επειδή πιστεύει, όπως τονίζει, ότι αποτελεί μια δύναμη απάντηση σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης. Ο Ιταλός ηγέτης έδωσε στην ΕΕ 10 ημέρες προθεσμία για να καταλήξει σε μια λύση, αλλά δεν είπε τι θα κάνει αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο, ο Κόντε κάλεσε για «έκτακτα μέτρα» για να υποστηριχθούν οι πληττόμενες οικονομίες της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουν μια απότομη ύφεση και την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας που προκύπτει από την πανδημία.

Με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ισπανίας και επτά άλλων χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ιταλία προτείνει ένα «ευρωπαϊκό ομόλογο ανάκαμψης» ή «ομόλογο κορονοϊού», δηλαδή, χρέος που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την έξοδο των κρατών μελών από την ύφεση και την αύξηση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, η ιδέα του κοινού χρέους αποκρούεται από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, που απέτρεψαν και την έκδοση ευρωομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, τα προηγούμενα χρόνια.

Η σύνοδος με τηλεδιάσκεψη έχει κρατήσει αρκετές ώρες και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το μεγάλο πρόβλημα ήταν η παράγραφος στο κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης των οικονομιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα βήμα πίσω η Γερμανία, δέχεται δάνεια χωρίς τρόικα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς ανέφερε πως τα κράτη της ευρωζώνης που πρόκειται να ζητήσουν βοήθεια από τον ΕΜΣ λόγω κορονοϊού δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για τα ομόλογα κορονοϊού

Μετά τις διαφωνίες Βορρά-Νότου, και το ιταλικό βέτο, το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων για τον κορονοϊό παραπέμπεται εκ νέου στους υπ. Οικονομικών για να υποβάλλουν νέες προτάσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

O επαναπατρισμός χιλιάδων Ευρωπαίων στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στη συζήτηση αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας. Ο Τζουζέπ Μπορέλ, επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι οι προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.