ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα συνάντηση με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ΗΠΑ και Κίνας

Νέα συνάντηση θα υπάρξει στην Ουάσιγκτον μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για επικείμενες εμπορικές συνομιλίες με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο χωρών.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συζητούν ακόμα τις λεπτομέρειες για τις επικείμενες εμπορικές τους συνομιλίες τον Οκτώβριο, προχωρώντας σε προετοιμασίες για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει «θετική πρόοδος» κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών για το εμπόριο αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον σε περίπου δύο εβδομάδες για να καθοριστεί εάν μπορούν να ξεκινήσουν να χαράσσουν ένα μονοπάτι εξόδου από τον εμπορικό πόλεμο ή κινούνται προς νέους και υψηλότερους δασμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με την Κίνα μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος και ότι οι Κινέζοι πραγματοποιούν μεγάλες αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, όπως βοδινού και χοιρινού.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ δήλωσε επίσης ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές αμερικανικής σόγιας και χοιρινού, προσθέτοντας ότι αυτές οι αγορές εξαιρούνται από τους δασμούς.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν η μία της άλλη στη γεωργία και υπάρχει άπλετος χώρος για περαιτέρω «συνεργασία» καθώς είναι υψηλή η ζήτηση στην Κίνα για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, δήλωσε ο Γκάο. «Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούν να συνεργαστούν και θα προχωρήσουν σε απτές ενέργειες για να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τέτοιου είδους συνεργασία», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν μια ημέρα ύστερα από τις έντονες επικρίσεις του στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί μια ‘κακή συμφωνία’ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις αυτές και για άλλα σχόλια του Τραμπ ότι δεν βιάζεται να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Κίνα πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2020, ο Γκάο επανέλαβε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν ένα τρόπο συμβιβασμού.

«Ευχόμαστε οι ΗΠΑ και η Κίνα να μπορέσουν να συναντηθούν κάπου στη μέση, και με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό θα ωφελήσει την Κίνα, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Γκάο δήλωσε επίσης ότι η Κίνα συνεχίζει τις εσωτερικές διαδικασίες για να παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη «λίστα με αναξιόπιστες εταιρίες» που θα χρησιμοποιηθεί για να τιμωρηθούν εταιρίες που έχουν υπονομεύσει τα εθνικά συμφέροντας της Κίνας. Αυτό θεωρείται από κάποιους αναλυτές ως βολικό εργαλείο για αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος κινεζικών τεχνολογικών εταιριών, όπως του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei.

Ωστόσο, ο Γκάο δήλωσε ότι ο στόχος της λίστας είναι να προστατευθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, και «όχι να στοχοποιηθούν οι εταιρίες, οργανισμοί ή ιδιώτες κάποιας χώρας». «Καλωσορίζουμε εταιρίες από όλες τις χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα», δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα βήμα ακόμα για την λήξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Σύντομα θα συναντηθούν οι διμερείς ομάδας εργασίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη σκιά των δηλώσεων του αμερικανού υπ. Οικονομικών οτι ενδέχεται να αυξηθούν οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνηση «καλής θέλησης» από Τραμπ για την λήξη του εμπορικού πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 250 δισ. δολαρίων για 15 ημέρες