Φώτο: Shutterstock

Εκκλήσεις στη Γερμανία να σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έχει ανακοινώσει πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει τους επαναπατρισμούς των προσφύγων παρά την πανδημία ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl απηύθυνε χθες έκκληση στην κυβέρνηση της Γερμανίας να σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να προστατευθούν και να μην επαναπροωθούνται σε χώρες όπου τα συστήματα Υγείας είναι αδύναμα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν απόλυτο κορεσμό εξαιτίας της πανδημίας.

Η Pro Asyl έκανε ειδική αναφορά σε δύο γυναίκες που προγραμματίζεται να απελαθούν στο Ιράν, χώρα όπου έχει σημειωθεί ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα στον κόσμο. Μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους να τους χορηγηθεί άσυλο, οι γυναίκες κατά πληροφορίες έχουν μεταχθεί σε κέντρο κράτησης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ενόψει της απέλασής τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ξεκαθαρίζει πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει τους επαναπατρισμούς, παρά την πανδημία. Πάντως οι επαναπροωθήσεις βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, εντός ΕΕ, έχουν ανασταλεί. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Γερμανία μειώθηκε δραστικά, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι έλεγχοι στα σύνορα και οι περιορισμοί της κίνησης οδήγησαν στη θεαματική μείωση των συνοριακών διελεύσεων γενικότερα. Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων είναι «πολύ χαμηλός» διαβεβαίωσε, χωρίς να δημοσιοποιήσει κάποιον αριθμό.

Δεν έχει δοθεί διαταγή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να εμποδίζει αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στη χώρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, θυμίζοντας πως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα χρειαζόταν την έγκριση της καγκελαρίας για να λάβει τέτοιο μέτρο.

Οι αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στη Γερμανία το τρέχον διάστημα υποβάλλονται σε εξετάσεις και πρέπει να τηρούν τους κανόνες της καραντίνας, υπογράμμισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ανόβερο 31 άρρωστα προσφυγόπουλα από υπερπλήρεις ελληνικούς καταυλισμούς

Τον Μάρτιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να δεχτεί 243 άρρωστα παιδιά, τους γονείς και τα αδέλφια τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει δεχτεί 465 πρόσφυγες, εκ των οποίων 99 άρρωστα παιδιά.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόθυμες γερμανικές πόλεις να φιλοξενήσουν ανηλίκους από ελληνικούς καταυλισμούς

Μεγάλες πόλεις της Γερμανίας δηλώνουν έτοιμες να υποδεχτούν ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Ελλάδα. Οι δήμαρχοι ζητούν να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες που θα το επιτρέπουν.