Φώτο: Shutterstock

Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στην φετινή αγροτική συγκομιδή της Ισπανίας

Με επιδοτούμενα προγράμματα για μετανάστες η Ισπανία πρόκειται να καλύψει την φετινή έλλειψη εργατικών χεριών στα αγροκτήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην χώρα.

Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη εργατικών χεριών στα αγροκτήματα, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού, επιτρέποντας εκτάκτως να προσλαμβάνονται προσωρινά επιδοτούμενοι άνεργοι ή αλλοδαποί μετανάστες με τον υπουργό Γεωργίας Λουίς Πλάνας να εκτιμά ότι ο τομέας χρειάζεται «75.000-80.000 αγρεργάτες» αυτήν την περίοδο.

Η συγκομιδή των φρούτων, που εξαρτάται κάθε χρόνο από χιλιάδες εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι έρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα. Η συγκομιδή φράουλας (η Ισπανία καλύπτει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αυτήν την περίοδο του έτους) συνεχίζεται, ιδίως στην περιοχή της Ουέλβα, στα νότια.

Αν δεν γίνει άμεσα η συγκομιδή, ο ανεφοδιασμός της αγοράς θα περιοριστεί και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι τιμές, προειδοποίησε ο υπουργός. «Τα δύο τρίτα της παραγωγής μας κατευθύνονται στις ευρωπαϊκές αγορές» και αυτές οι εξαγωγές «είναι πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.

Καθώς όμως έκλεισαν τα σύνορα και έχει επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών. Περίπου 16.000 Μαροκινοί εποχιακοί εργάτες (κυρίως γυναίκες) αναμένονταν στην Ουέλβα για να βοηθήσουν στη συγκομιδή, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Όμως λιγότεροι από τους μισούς κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι. Εποχιακοί εργάτες από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, δεν μπόρεσαν επίσης να ταξιδέψουν στην Ισπανία φέτος.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε σήμερα ένα διάταγμα ώστε να εξασφαλίσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου, τον αριθμό των εργατών που απαιτείται. Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομά ανεργίας, καθώς και αλλοδαπών που «διαμένουν νόμιμα στην Ισπανία». Το μέτρο αφορά κυρίως τους νεαρούς αλλοδαπούς, ηλικίας από 18 έως 21 ετών, στους οποίους μπορεί να δοθεί άδεια εργασίας ώστε να απασχοληθούν στη συγκομιδή.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις περιοχές της Ανδαλουσίας, της Μούρθιας, της Εστρεμαδούρας, της Αραγονίας και της Καταλονίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της Ισπανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στα φτωχά προάστια της Μαδρίτης για τα νέα μέτρα

Το προάστιο (Vallecas) βρίσκεται στα νότια της Μαδρίτης, ενώ κατοικείται από πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα, με υψηλό ποσοστό μεταναστών, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μόλυνσης από την COVID-19 στην ισπανική πρωτεύουσα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπροστά στο φάσμα του lockdown, χώρες και πόλεις σε όλη την Ευρώπη

«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού στην Ευρώπη», όπου τα νέα κρούσματα είναι πλέον περισσότερα από εκείνα του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεδομένα από ισπανικά εργαστήρια εκλάπησαν από Κινέζους χάκερ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η El Pais, οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν στην πλειονότητά τους από Κίνα και Ρωσία, συχνά από κρατικούς οργανισμούς αλλά και από εγκληματικές και πανεπιστημιακές οργανώσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Μερικό lockdown σε συνοικίες της Μαδρίτης

Η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους θα περιοριστεί επίσης, στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άνθρωποι και οι εμπορικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.