Φώτο:Shutterstock

Αλγερία: Πρώιμη η συζήτηση για αύξηση στις τιμές του πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας απηύθυνε πρόσκληση σε οποιαδήποτε χώρα εκτός του ΟΠΕΚ+ να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών, της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου. 

Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση σε οποιαδήποτε χώρα εκτός του ΟΠΕΚ+ να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών, της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου.

Η συμφωνία για μεγάλη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ παραμένει μετέωρη, εξαιτίας της άρνησης του Μεξικού να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις και παρά την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να πετύχει ένα συμβιβασμό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ομπραντόρ, παρά την έντονη πίεση που δέχεται από τη Σαουδική Αραβία, αρνείται να προχωρήσει η κρατική εταιρεία πετρελαίου, Pemex, σε μείωση παραγωγής κατά 23%, όπως τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, δηλαδή κατά 400.000 βαρέλια και τοποθετεί τον «πήχη» πολύ χαμηλότερα, στα 100.000 βαρέλια, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί μόνο αν συμφωνήσει και το Μεξικό.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσφέρθηκε να καλύψει η αμερικανική βιομηχανική πετρελαίου τη διαφορά για λογαριασμό του Μεξικού, λέγοντας ότι αργότερα θα υπάρξει κάποια «αποζημίωση» από το Μεξικό. Αυτή η πρόταση, όμως, δεν έγινε δεκτή από την Σαουδική Αραβία, που επιμένει ότι όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους το ίδιο. Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη προσπαθούμε να ρίξουμε το Μεξικό στο βαρέλι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ