ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ηλιακή ενέργεια πάνελ

ΗΠΑ: Τέλος στις επιδοτήσεις 7 δισ. δολαρίων για φωτοβολταϊκά από Τραμπ

Tερματίζεται πρόγραμμα επιδοτήσεων του ομοσπονδιακού κράτους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων στις οροφές εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανικών νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για τις αμφισβητήσεις του όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως τερματίζει πρόγραμμα επιδοτήσεων του ομοσπονδιακού κράτους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων στις οροφές εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανικών νοικοκυριών, ιδίως σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), κειμένου-ποταμού που προώθησε η κυβέρνηση του δημοκρατικού τέως προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2022, εν μέρει αφιερωμένου στην προστασία του κλίματος, δημιουργήθηκε πρόγραμμα υποστήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων, που αναμενόταν να ωφελήσει πάνω από 900.000 οικογένειες, μέσω διάφορων δομών και διαδικασιών.

Όμως τα κεφάλαια που είχαν κατανεμηθεί για αυτό ακυρώθηκαν, με τον πελώριο νόμο για τα δημοσιονομικά του Ντόναλντ Τραμπ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από το Κογκρέσο, τόνισε χθες ο Λι Ζέλντιν, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA). Πρόσθεσε μέσω X πως το πρόγραμμα επιδοτήσεων αυτό καταργείται.

Ο κ. Ζέλντιν κατήγγειλε εξάλλου την «αναποτελεσματικότητα» του προγράμματος εξαιτίας των πολλών «ενδιάμεσων» ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος και τους ωφελούμενους.

Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Atlas Public Policy, μόλις 53 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν από τα 7 δισ. δολάρια που προβλέπονταν αρχικά.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να σκοτώσει παράνομα το μέτρο αυτό για να προστατεύσει τα αναίσχυντα κέρδη των φίλων του στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου», στηλίτευσε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που είχε εισηγηθεί το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιανουάριο λαμβάνει μέτρα με τα οποία ακυρώνονται επιδοτήσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διευκολύνεται η εξερεύνηση και η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ακόμη, σχεδιάζει να βάλει τέλος σε ρυθμίσεις για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δημοσιοποίησε πρόσφατα έκθεση η οποία έκρινε πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποδειχτεί πως έχει οφέλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικό εργοστάσιο
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το διάταγμα του Τραμπ και ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον

Η προώθηση μιας νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων από τις ΗΠΑ και το μεγάλο ερώτημα για το αν θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υπόσχεται απάντηση στις ιρανικές επιθέσεις κατά ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στο Fox News πως αν το Ιράν επιτεθεί ξανά σε αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά. Υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Νησί Χαργκ δορυφορική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη αρνείται επίθεση των ΗΠΑ στο νησί Χαργκ

Ο Χαμίντ Μποβάρντ, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, διέψευσε αναφορές επίθεσης στο νησί Χαργκ και τόνισε πως οι πετρελαϊκές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά, ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα θα αναπληρώσουμε τα αποθέματα μας με βενεζουελάνικο αργό

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ θα ενισχυθούν με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, μετά από συμφωνία που δίνει στις ΗΠΑ πλειοψηφικό έλεγχο σε μεγάλα αποθέματα της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αλλάζει το όνομα της Λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη της Αμερικής»

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για άμεση μετονομασία της "λίμνης Οντάριο" σε "λίμνη της Αμερικής", στο πλαίσιο εμπορικής διαμάχης με τον Καναδά. Στον Λευκό Οίκο παρουσιάστηκε χάρτης με ήδη αλλαγμένο το όνομα.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καρνέι διαβεβαιώνει Τραμπ: Η λίμνη Οντάριο θα λέγεται έτσι πάντα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, διαβεβαίωσε ότι η λίμνη Οντάριο θα διατηρήσει το όνομά της, παρά το διάταγμα Τραμπ για μετονομασία της σε «Λίμνη της Αμερικής», υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα του ονόματος.