ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Η πόλη της Τεχεράνης με την ιρανική σημαία και τον Πύργο Μιλάντ στο φόντο.

Ιράν: Νέα γενιά πυραύλων με απειλή χρήσης σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης

Το Ιράν παρουσίασε πυραύλους με ενισχυμένες δυνατότητες, δηλώνοντας έτοιμο να τους χρησιμοποιήσει αν δεχθεί νέα επίθεση από το Ισραήλ, εν μέσω αυξημένων εντάσεων.

Το Ιράν προχώρησε στην ανάπτυξη νέων πυραύλων με ενισχυμένες τεχνικές δυνατότητες και δηλώνει έτοιμο να τους αξιοποιήσει άμεσα, εφόσον υπάρξει νέα επίθεση από το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ κορυφώθηκε με τον 12ήμερο πόλεμο που ξέσπασε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ στις 13 Ιουνίου. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο Ιρανών επιστημόνων που συμμετείχαν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η απάντηση του Ιράν ήταν άμεση, με εκτόξευση πυραύλων και drones προς το Ισραήλ, ενώ μάλιστα στοχεύθηκε και η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, με έδρα το Κατάρ. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν στις 24 Ιουνίου, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Irna, ο στρατηγός Αζίζ Νασιρζαντέχ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου των 12 ημερών είχαν κατασκευαστεί από το υπουργείο Άμυνας πριν μερικά χρόνια». Πρόσθεσε δε: «Σήμερα έχουμε κατασκευάσει πυραύλους με πολύ ανώτερες ικανότητες και αν ο σιωνιστής εχθρός ξεκινήσει ξανά αυτή την περιπέτεια, αναμφίβολα θα τους χρησιμοποιήσουμε».

Παρά την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ιράν διαμηνύουν ότι η χώρα παραμένει σε υψηλή ετοιμότητα για νέα αντιπαράθεση, αν και τονίζουν ότι «δεν επιδιώκει τον πόλεμο».

Σημαντικές κινήσεις ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης καταγράφονται αυτή τη βδομάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, προγραμματίζονται ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια την Πέμπτη και την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού και στη Θάλασσα του Ομάν.

Οι απώλειες στη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης ήταν σημαντικές: πάνω από 1.000 νεκροί στο Ιράν, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε 28 θύματα από την πλευρά του.

Στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής παραμένει το ιρανικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα. Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ιράν ότι επιδιώκει τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά. Παράλληλα, η ανάπτυξη πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Στις 28 Ιουλίου, το Ιράν ξεκαθάρισε ότι «δεν θα διαπραγματευτεί τις αμυντικές του ικανότητες με δυτικές κυβερνήσεις», απαντώντας στην πρόταση της Γαλλίας για μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τις πυρηνικές δραστηριότητες, όσο και το βαλλιστικό πρόγραμμα και την περιφερειακή επιρροή της Τεχεράνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

διαδήλωση σε δημόσιο χώρο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου από Ισραηλινούς

Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου με Ιράν και Χεζμπολάχ, ζητώντας να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Με συνθήματα ζήτησαν διάλογο και αποχώρηση του Νετανιάχου, πριν διαλυθούν από την αστυνομία.
Σύστημα Iron Dome Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές πόλεις δέχονται πυραύλους - Τραυματίες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

Πολλές εκρήξεις σημειώνονται στην Ιερουσαλήμ μετά από πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν. Πέντε τραυματίες αναφέρθηκαν στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ, ενώ από τα μεσάνυχτα εκτοξεύτηκαν έξι ομοβροντίες πυραύλων.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πεζεσκιάν ευχαριστεί το Πακιστάν για τις διπλωματικές του κινήσεις

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, συνεχάρη το Πακιστάν για τις διαμεσολαβητικές του ενέργειες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης με ΗΠΑ και Ισραήλ, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ.
Κεντρικό πρόσωπο συνέδριου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νεκρός ο αρχηγός του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός εξόντωσε τον αρχηγό του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, υπεύθυνο για τη ναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ, και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις κατά των Φρουρών.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επίθεση σε ιρανικό κέντρο έρευνας στρατιωτικών υποβρυχίων

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε κέντρο έρευνας στο Ισφαχάν, σχετιζόμενο με το πρόγραμμα ιρανικών στρατιωτικών υποβρυχίων. Το πλήγμα έγινε χθες, ενώ οι στόχοι των επιθέσεων δεν αποκαλύφθηκαν αρχικά από τις ισραηλινές δυνάμεις.