ΓΔ: 1393.56 0.90% Τζίρος: 82.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μυστικά και ψέματα από την Κίνα για την επιδημία του κορονοϊού

Έντονες υπόνοιες ότι οι αρχές της Κίνας «μαγείρευαν» τα στατιστικά για να εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα Covid-19 δημιουργεί νέα μελέτη ερευνητών του Χονγκ Κονγκ, ενώ ξένες κυβερνήσεις ζητούν από το Πεκίνο εξηγήσεις.

Εντείνεται ο παγκόσμιος προβληματισμός για τα στατιστικά στοιχεία της Κίνας για την πανδημία, που ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι αρχές της χώρας συγκάλυψαν την πραγματική έκταση του προβλήματος. Περισσότεροι από 232.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στο πρώτο κύμα του Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα, τέσσερις φορές πάνω δηλαδή από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε περισσότερα από 55.000 κρούσματα έως τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά, σύμφωνα με έρευνα ακαδημαϊκών στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Χονγκ Κονγκ, ο πραγματικός αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, εάν ο σημερινός ορισμός του τι καταγράφεται ως κρούσμα Covid- 19 είχε εφαρμοστεί από την αρχή. 

Η Κίνα έχει πλέον αναφέρει περισσότερα από 83.000 κρούσματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό ξεπέρασε τους 183.000, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να ξεπερνά τα 2,6 εκατομμύρια. 

Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας εξέδωσε επτά διαφορετικούς ορισμούς του τι καταγράφεται ως κρούσμα του Covid-19 μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου και η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι αλλαγές είχαν «ουσιαστική επίδραση» στον αριθμό των λοιμώξεων που χαρακτηρίστηκαν ως κρούσματα.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ ζήτησε «σοβαρή επανεξέταση των θεμελίων» της σχέσης των δύο χωρών, ενώ επέκρινε επίσης τους πολιτικούς των ΗΠΑ λέγοντας ότι αγνοούν τους επιστήμονες και προσάπτουν στην Κίνα αβάσιμες κατηγορίες.

Η μελέτη του Χονγκ Κονγκ ανέλυσε δεδομένα έως τις 20 Φεβρουαρίου που αντλήθηκαν από την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Γουχάν. Εκτίμησε ότι κάθε μία από τις τέσσερις πρώτες αλλαγές αύξησε τον αριθμό των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν και μετρήθηκαν, κατά 2,8 έως 7,1 φορές.

«Εάν η πέμπτη εκδοχή του ορισμού των περιπτώσεων είχε εφαρμοστεί καθ 'όλη τη διάρκεια της επιδημίας με επαρκή ικανότητα δοκιμής, εκτιμήσαμε ότι έως τις 20 Φεβρουαρίου 2020, θα είχαν υπάρξει 232.000… επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα σε αντίθεση με τα 55.508 επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναφέρθηκαν», ανέφερε η μελέτη.

Καθώς εξελίχθηκε η επιστημονική γνώση και η εργαστηριακή ικανότητα, ο ορισμός ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος έχει διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα ή χωρίς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Γουχάν ή άλλες γνωστές περιπτώσεις. Η έκθεση ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση του ρυθμού διάδοσης της επιδημίας.

Η Κίνα αντιμετώπισε συνεχή σκεπτικισμό σχετικά με την αναφορά υποθέσεων. Την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των θανάτων στο Γουχάν, όπου πιστεύεται ότι προήλθε ο ιός, ήταν στην πραγματικότητα 50% υψηλότερος από ό,τι αναφέρθηκε αρχικά.

Σε μια συνέντευξη την Παρασκευή με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ένας άγνωστος αξιωματούχος από το επιδημιολογικό κέντρο του Γουχάν δήλωσε ότι η αναθεώρηση των αριθμών ήταν σημαντική για την προστασία της «αξιοπιστίας της κυβέρνησης» και της «διατήρησης του σεβασμού για κάθε μεμονωμένη ζωή», αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Όπως επισημαίνει το άρθρο επικαλούμενο ειδικούς, οι αναθεωρήσεις δεν είναι ασυνήθιστες. Πολλές χώρες αναφέρουν πιθανώς μικρότερους επίσημους αριθμούς μολύνσεων και θανάτων, εν μέρει λόγω προβλημάτων με τα τεστ και την ταχύτητα με την οποία ο ιός έχει κατακλύσει τα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας απέτυχε να αναφέρει εγκαίρως το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής του Μπόρις Τζόνσον μέχρι να αναρρώσει πλήρως από τον κοροϊό, δήλωσε στο Reuters ότι η Κίνα θα πρέπει να απαντήσει αργότερα σε «σκληρές ερωτήσεις» σχετικά με το πώς προέκυψε η πανδημία και πώς θα μπορούσε να σταματήσει νωρίτερα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν είπε στους Financial Times, «υπάρχουν σαφώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε». 

Η C.I.A. είπε επίσης στον Λευκό Οίκο ότι τα επίσημα στοιχεία της Κίνας είναι πολύ υποτιμημένα, αν και δεν γνωρίζει τους ακριβείς αριθμούς. Από την Παρασκευή, στην πόλη της Νέας Υόρκης, είχαν νοσήσει 123.146 άτομα και 8.632 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, πολύ υψηλότερα από τα επίσημα αντίστοιχα στοιχεία για το Γουχάν, μια ακόμη μεγαλύτερη πόλη, όπου πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε ήδη από τον Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ζήτησαν διεθνή έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της επιδημίας. Οι ΗΠΑ, κυρίως μέσω του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ενισχύσει τις θεωρίες ότι ο ιός διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο, χωρίς να παρουσιάζουν ωστόσο στοιχεία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο «βλέπει» το FBI

Μετά από άρθρο της Wall Street Journal, ο διευθυντής τους FBI Κ. Ρέι εκτιμά πως η πανδημία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε περιστατικό σε εργαστήριο στην πόλη Ουχάν και κατηγορεί την Κίνα πως εμποδίζει την έρευνα που διεξάγεται.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Πεκίνου για τις κατηγορίες ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναζητείται η τύχη των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στην Κίνα τον χειμώνα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στα τέλη Νοεμβρίου, σε πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Παραμένει άγνωστο που βρίσκονται όσοι είχαν συλληφθεί.