ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πλανήτης Γη ξηρασία
Ο πλανήτης Γη σε ένα ξηρό τοπίο με φόντο πόλη, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική κρίση.

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος 2025 ήταν ο τρίτος θερμότερος στην ιστορία

Ο Σεπτέμβριος του 2025 καταγράφηκε ως ο τρίτος πιο θερμός παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία 16,11°C, σύμφωνα με το Copernicus. Υψηλές τιμές εντοπίστηκαν σε πολικές περιοχές και ανατολική Ευρώπη, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σεπτέμβριος του 2025 καταγράφηκε ως ο τρίτος πιο θερμός μήνας Σεπτέμβριος που έχει σημειωθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Όπως αναφέρει το παρατηρητήριο, η μέση θερμοκρασία ανήλθε στους 16,11° Κελσίου, δηλαδή 1,47° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900), προτού ξεκινήσει η έντονη επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα.

Η φετινή καταγραφή ακολουθεί την τάση των τελευταίων ετών, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να καταγράφουν επίσης εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ο Σεπτέμβριος του 2023 κατέχει το ρεκόρ θερμότερου μήνα, ενώ του 2024 ήταν ο δεύτερος θερμότερος.

Σύμφωνα με τη Σαμάνθα Μπέρτζες, ειδική για το κλίμα του Copernicus, η εικόνα παραμένει αμετάβλητη, με επίμονα υψηλές θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά όσο και στην επιφάνεια των θαλασσών. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις θερμοκρασίας, σε σχέση με τα δεδομένα από το 1940, εντοπίστηκαν στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, από τις νορδικές χώρες και τα βαλτικά κράτη έως τα Βαλκάνια. Παρόμοια υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη βορειοδυτική Σιβηρία, παράκτιες περιοχές και εκτεταμένες περιοχές της Ανταρκτικής.

Το επιστημονικό πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδίδει μηνιαίες αναφορές για το παγκόσμιο κλίμα, βασισμένες σε δορυφορικά δεδομένα, επίγειες παρατηρήσεις και κλιματικά μοντέλα. Η ανάλυση καλύπτει τα τελευταία 85 χρόνια και προσφέρει σαφή εικόνα για τις τάσεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων, το Copernicus αναφέρει σημαντικές βροχές σε περιοχές της Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ισπανία και τα ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Αντίθετα, αρκετές χώρες της αμερικανικής ηπείρου – μεταξύ αυτών ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη – καθώς και περιοχές της Ρωσίας και του βόρειου τμήματος της ινδικής υποηπείρου, βίωσαν έναν ιδιαίτερα ξηρό Σεπτέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βροχή σε τζάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Ρεκόρ βροχοπτώσεων για τον Φεβρουάριο τα τελευταία 47 χρόνια

Ο φετινός Φεβρουάριος είναι ο πιο βροχερός μήνας στην Πορτογαλία εδώ και 47 χρόνια, με βροχές τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την IPMA. Πάνω από τις μισές περιοχές ξεπέρασαν ήδη τον ετήσιο μέσο όρο βροχόπτωσης.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Μεγαλόπολη ολοκληρώνεται η επέκταση φυσικού αερίου μέσω ΕΣΠΑ

Στο ΕΣΠΑ "Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027" εντάχθηκε η Β’ φάση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, με χρηματοδότηση 5,07 εκατ. ευρώ και στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Τέσσερα χρόνια πολέμου με 311 εκατ. τόνους εκπομπών CO2

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε 311 εκατ. τόνους CO2 από το 2022. Το 37% προέρχεται από στρατιωτικές επιχειρήσεις και σχεδόν το 25% από πυρκαγιές. Το Κίεβο ζητά αποζημιώσεις.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοζάνη: Στήριξη Κομισιόν για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως 2030

Θετικά σχόλια έλαβε η Κοζάνη από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος της ΕΕ, Πάτρικ Τσάιλντ, για τις προσπάθειες κλιματικής ουδετερότητας, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στα σχέδια και τη μετάβαση της πόλης σε βιώσιμες πρακτικές.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθηγητής Παν. Πατρών: Τα ακραία φαινόμενα σχετίζονται με κλιματική αλλαγή

Ο καθηγητής Αθ. Αργυρίου τονίζει ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων, όπως οι ξαφνικές βροχές, σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, ενώ η ανατολική Μεσόγειος επηρεάζεται έντονα και αναμένονται συχνότερα ακραία φαινόμενα στο μέλλον.