ΓΔ: 2098.05 0.69% Τζίρος: 279.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προβληματισμένη στάση, με φόντο τουρκικές σημαίες.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα λάβει μέρος στη task force για τη Γάζα

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στη δύναμη επιτήρησης της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, με στόχο τη λήξη της γενοκτονίας. Ευχαρίστησε ΗΠΑ, Αίγυπτο, Κατάρ και Χαμάς για τη συμβολή στην εκεχειρία.

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στη διεθνή δύναμη που θα επιβλέπει την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να σταματήσει η γενοκτονία στην περιοχή και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Αμερικανό πρόεδρο, την Αίγυπτο, το Κατάρ, καθώς και τη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε παλαιστινιακή αντιστασιακή οργάνωση.

Σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, ο Ερντογάν τόνισε: «Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή την πιστή εφαρμογή των όρων της συμφωνίας. Ως Τουρκία θα συμμετάσχουμε, Θεού θέλοντος, στη δύναμη που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας στο πεδίο. Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μαζί με τη διεθνή κοινότητα, ώστε η Γάζα να ξανασταθεί στα πόδια της. Στόχος μας είναι να σταματήσει η γενοκτονία και να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή το συντομότερο δυνατό. Οι αδελφοί μας στη Γάζα είναι ο λαός που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ηρεμία».

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είχε ενεργή συμμετοχή από την αρχή της διαδικασίας.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την ισχυρή βούληση που επέδειξε στην προώθηση της εκεχειρίας με το Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για τη σημαντική τους συμβολή, ενώ συνεχάρη τη Χαμάς για τη στάση της.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι, παρά τις δυσκολίες και τη βία που αντιμετωπίζουν, διατηρούν σταθερή και αποφασιστική στάση. Τόνισε επίσης τη σημασία της άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, καθώς και της διακοπής των ισραηλινών επιθέσεων και της απόσυρσης στα καθορισμένα όρια.

Καταλήγοντας, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό, μνημονεύοντας τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Κατάρ και Τουρκία συμμετέχουν σε συνομιλίες στην Αίγυπτο αύριο

Αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της MIT Ιμπραήμ Καλίν θα συμμετάσχει αύριο σε διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, ανταλλαγή κρατουμένων και ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Anadolu.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 150 φορτηγά από Αίγυπτο στη Γάζα μέσω Ερυθράς Ημισελήνου

Πάνω από 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα τα αιγυπτιακά σύνορα προς τη Γάζα, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός Ισραήλ-Χαμάς. Στην αποστολή συμμετείχαν ΟΗΕ, Ερυθρά Ημισέληνος, Κατάρ και Αίγυπτος.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Χαιρετίζει την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, αναφέροντας τη συμβολή της Τουρκίας. Ευχαρίστησε ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ, ενώ επανέλαβε τη στήριξη στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς: Θετική υποδοχή από ΕΕ και Ερντογάν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, επαινώντας ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ τόνισε την ανάγκη για μόνιμη ειρήνη και συνέχιση της βοήθειας.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Χαμάς-Αιγύπτου για οριστικοποίηση συμφωνίας στη Γάζα

Συνάντηση μεταξύ Χαμάς και αιγυπτιακών πληροφοριών διεξάγεται για την οριστικοποίηση ιστορικής συμφωνίας για τη Γάζα. Η ανακοίνωση της συμφωνίας ενδέχεται να γίνει σήμερα, σύμφωνα με σχετική πηγή.