ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την οικονομία της ευρωζώνης

Μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ο Λουις ντε Γκιντός άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με τις απαιτήσεις για την αιτιολόγηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Δύο ημέρες μετά την προσπάθεια του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας να βάλει όρια στις αρμοδιότητές της, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκιντός δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να βοηθήσει την πληγείσα από την ύφεση οικονομία της ευρωζώνης

Η δήλωση του ντε Γκίντος, μετά την πρωτοφανή απειλή από το γερμανικό δικαστήριο, δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να περιορίσει τη στήριξη που παρέχει, ακόμη και αν ρισκάρει τη μη συμμετοχή της Γερμανίας στις αγορές ομολόγων. Το γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη την Τρίτη ότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της με τις αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015 και της έδωσε προθεσμία τριών μηνών για να αποδείξει ότι οι κινήσεις της ήταν αναγκαίες και αναλογικές. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) θα πρέπει να εγκαταλείψει το πλαίσιο αυτό στήριξης.

«Παραμένουμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διασφαλίσουμε υποστηρικτικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε όλους τους τομείς και όλες τις χώρες για την απορρόφηση αυτού του πρωτοφανούς σοκ», είπε ο ντε Γκίντος στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στα μέτρα της νομισματικής πολιτικής μας, εφόσον δούμε ότι η έκταση της στήριξης είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δικαστική υπόθεση, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μία αναφορά που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με το γερμανικό δικαστήριο. Αναφερόμενος στις γερμανικές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αναλογικότητας στις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τις παρενέργειές τους και αποδεικνύει την αναλογικότητα πριν από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Ο ντε Γκίντος ζήτησε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο η δημοσιονομική πολιτική στη μάχη κατά της ύφεσης, λέγοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να στηριχθεί. «Είναι ζωτικής σημασίας να είναι επαρκώς ισχυρή η δημοσιονομική απάντηση σε αυτή την κρίση, σε όλα τα μέρη της ευρωζώνης», σημείωσε, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρξει τώρα μία πολιτική συμφωνία για να συγκροτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για αυτή την κοινή αντίδραση». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από την Bundestag στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένουν οι Γερμανοί δικαστές: Καλή για την Ευρώπη η απόφασή μας για ΕΚΤ

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου λέει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και ενισχύει τους δεσμούς της Ευρώπης με τον νόμο, αναφέρει ο πρόεδρος του οργάνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατανοεί αλλά θεωρεί απειλή για το ευρώ την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε πως κατανοεί το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου, όμως σημείωσε πως είναι δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου