Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 631, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.
Περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι 472 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Επιπλέον, 2.600 άτομα έχουν τραυματιστεί στις τρεις επαρχίες του δυτικού τμήματος του ινδονησιακού αρχιπελάγους.
Η ίδια υπηρεσία σημειώνει ότι περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν επηρεαστεί συνολικά από τις καταστροφές, ενώ όσοι απομακρύνθηκαν φιλοξενούνται προσωρινά σε καταλύματα και καταφύγια.
Από την περασμένη εβδομάδα, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν πλήξει, εκτός από την Ινδονησία, τη Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σρι Λάνκα. Συνολικά, οι νεκροί στις χώρες αυτές προσεγγίζουν τους 1.200, με εκατοντάδες αγνοούμενους.
Στην Ινδονησία, προτεραιότητα αποτελεί πλέον η διανομή βοήθειας, όπως τρόφιμα και πόσιμο νερό, σε περιοχές που έχουν αποκοπεί, με την πρόσβαση να είναι δυνατή μόνο αεροπορικώς ή διά θαλάσσης.