Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άσκησε πίεση στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ζητώντας από το Πεκίνο να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και στη διόρθωση των εμπορικών ανισοτήτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.
Ο Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον Σι, τόνισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο». Επισήμανε ότι η ικανότητα συνεργασίας των δύο χωρών είναι καθοριστικής σημασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από πολέμους, όπως η Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν τομείς σύγκλισης αλλά και διαφωνίες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των δύο πλευρών να βρουν μηχανισμούς συνεργασίας και επίλυσης διαφορών, με στόχο μια αποτελεσματική πολυμερή προσέγγιση.
Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε πως η Κίνα σκοπεύει να συνεργαστεί με τη Γαλλία για την εξάλειψη κάθε παρέμβασης και τη σταθεροποίηση της στρατηγικής σύμπραξης μεταξύ των δύο χωρών. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία για ισορροπημένη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του «υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για ειρήνη» και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στην κρίση. Παράλληλα, τόνισε την αντίθεση της Κίνας σε κάθε προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών ή δυσφήμησης.
Σε κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Μακρόν ανέφερε πως συζήτησε εκτενώς το θέμα της Ουκρανίας με τον Σι, χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση «ζωτικής σημασίας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα συμμετάσχει στις προσπάθειες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό.
Ο Σι υποδέχθηκε τον Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, στο Μέγαρο του Λαού, μαζί με την Πενγκ Λιγιούαν. Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν τους εθνικούς ύμνους και πραγματοποίησαν επιθεώρηση της φρουράς.
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο Πεκίνο συνοδευόμενος από επικεφαλής 35 μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Airbus, η EDF και η Danone, καθώς και εκπροσώπους οικογενειακών επιχειρήσεων. Παρέστη, επίσης, στην υπογραφή σημαντικών συμβολαίων.
Πρόκειται για την τέταρτη επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα από το 2017. Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέδειξε τη σημασία της διμερούς σχέσης, σημειώνοντας τον χρόνο που θα περάσουν μαζί οι δύο ηγέτες.
Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία, την Ευρώπη και την Κίνα παραμένουν βαθιές. Η Ευρώπη επιθυμεί η Κίνα να αξιοποιήσει την επιρροή της για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Πεκίνο δηλώνει πως επιδιώκει την ειρήνη, αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Ως βασικός οικονομικός και πολιτικός εταίρος της Μόσχας, η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικών ορυκτών καυσίμων, γεγονός που ενισχύει τη ρωσική πολεμική μηχανή. Επιπλέον, ορισμένοι Ευρωπαίοι κατηγορούν την Κίνα ότι παρέχει στρατιωτικά εξαρτήματα στη Ρωσία.
Εμπόριο και διμερείς σχέσεις
Οι εμπορικές ανισότητες αποτελούν βασικό σημείο τριβής, καθώς οι κινεζικές πρακτικές θεωρούνται άδικες σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας.
Η σχέση Κίνας - Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται από εμπορικό έλλειμμα ύψους 357 δισ. δολαρίων εις βάρος της ΕΕ.
Ο Σι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ισορροπημένη ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, να αυξήσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις και να διασφαλίσουν ένα δίκαιο, διαφανές και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Όπως και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Σι στη Γαλλία, τα δύο προεδρικά ζεύγη θα συναντηθούν και στη Τσενγκντού, στην επαρχία Σετσουάν, όπου ζουν τα γιγάντια πάντα, σύμβολο της κινεζικής διπλωματίας.