ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Η γερμανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) της περιόδου 2015-18 και δεν θεωρεί ότι (η απόφαση) αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διευκρίνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ

«Αναμφισβήτητα αποτελεί καθήκον και δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει ότι τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ και είναι επίσης κατανοητό το γεγονός ότι η απόφαση της Καρλσρούης προκαλεί ερωτηματικά από την πλευρά της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία και θα τα απαντήσει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι, όπως πάντα, ο θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την ανάλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αμφισβητεί το γεγονός, αλλά ζητά μια εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για το θέμα του προγράμματος της ΕΚΤ.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την ανησυχία της για το ζήτημα, περιέγραψε ωστόσο την κατάσταση ως --υπό προϋποθέσεις-- «ιάσιμη» και ανέδειξε την ανάγκη το θέμα να αντιμετωπιστεί «έξυπνα» από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ σημαντική» απόφαση από την πλευρά του Συνταγματικού Δικαστηρίου και δήλωσε αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, εφόσον η ΕΚΤ εξηγήσει αναλυτικά την προσέγγισή της για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Τόνισε δε ότι η ίδια σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι «λεπτή», καθώς η γερμανική απόφαση μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από την Bundestag στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένουν οι Γερμανοί δικαστές: Καλή για την Ευρώπη η απόφασή μας για ΕΚΤ

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου λέει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και ενισχύει τους δεσμούς της Ευρώπης με τον νόμο, αναφέρει ο πρόεδρος του οργάνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατανοεί αλλά θεωρεί απειλή για το ευρώ την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε πως κατανοεί το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου, όμως σημείωσε πως είναι δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την οικονομία της ευρωζώνης

Μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ο Λουις ντε Γκιντός άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με τις απαιτήσεις για την αιτιολόγηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.