ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τοπίο της Γροιλανδίας
Φώτο: Shutterstock

Δανία: Ο διορισμός Λάντρι δείχνει το διαρκές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Γροιλανδία

Ο διορισμός του κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Γροιλανδία επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη Δανία, το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, με Κοπεγχάγη και Νουούκ να ζητούν σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να διορίσει τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, ως ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία αποτελεί ένδειξη του διαρκούς αμερικανικού ενδιαφέροντος για το νησί της Αρκτικής, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Ο κ. Ράσμουσεν επισήμανε ότι ο εν λόγω διορισμός επιβεβαιώνει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «όλοι -των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, πρέπει να δείχνουν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Δανίας».

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό του Τζεφ Λάντρι, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι ο Λάντρι «καταλαβαίνει πόσο απαραίτητη είναι η Γροιλανδία για την Εθνική Ασφάλειά μας» και θα προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα για την ασφάλεια και την επιβίωση των συμμάχων.

Ο Τζεφ Λάντρι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του κυβερνήτη της Λουιζιάνας τον Ιανουάριο του 2024, ευχαρίστησε τον Τραμπ μέσω X, δηλώνοντας πως «είναι τιμή μου να υπηρετήσω ... σ' αυτή την εθελοντική θέση για να κάνω τη Γροιλανδία μέρος των ΗΠΑ». Διευκρίνισε επίσης ότι ο διορισμός του δεν επηρεάζει τη θέση του ως Κυβερνήτη της Λουιζιάνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι η Γροιλανδία, έδαφος της Δανίας με εκτεταμένη αυτονομία, θα έπρεπε να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και το ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο του νησιού. Ο Λάντρι είχε στηρίξει δημόσια αυτή την ιδέα ήδη από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, τόσο η Γροιλανδία όσο και η Δανία έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσάρτησης του νησιού στις ΗΠΑ.

Παρά τη δέσμευση για «αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ ΗΠΑ και Γροιλανδίας που ανανεώθηκε πρόσφατα, η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότζφελτ, ανέφερε ότι τα αμερικανικά σχόλια προκαλούν αβεβαιότητα στους κατοίκους του νησιού. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για ανοιχτό διάλογο με τις ΗΠΑ.

Η κ. Μότζφελτ τόνισε ότι «η χώρα μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επί 80 χρόνια με βάση κοινά συμφέροντα» και επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, σύμφωνα με δηλώσεις της στην εφημερίδα Sermitsiaq.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ, Δανίας και Γροιλανδίας για ενίσχυση στρατού στο νησί

ΗΠΑ, Δανία και Γροιλανδία υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία, επιλύοντας εντάσεις. Η συμφωνία δεν προβλέπει προσάρτηση, αλλά ενισχύει τον αμερικανικό έλεγχο ασφάλειας στο νησί.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν ιστορική συμφωνία για τη Γροιλανδία

Η Δανία και η Γροιλανδία χαιρέτισαν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για μόνιμο αμερικανικό έλεγχο της ασφάλειας στη Γροιλανδία, απαγορεύοντας ρωσικές και κινεζικές βάσεις, η οποία θα υπογραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Δανία για ανάπτυξη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία και απαγόρευση βάσεων εχθρικών χωρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον για ευαίσθητες επενδύσεις.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαβεβαιώνει στήριξη στα μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ κατά Ισπανίας

Η ΕΕ δήλωσε πως θα υπερασπίζεται τα κράτη μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν το εμπόριο με την Ισπανία. Η Κομισιόν τονίζει πως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα προστατευτούν και καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζητούν ισχυρότερη παρουσία στη Γροιλανδία για λόγους ασφάλειας

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Γροιλανδία τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στο νησί, επισημαίνοντας ότι η Γροιλανδία «έχει ανάγκη τις ΗΠΑ», μετά την πρώτη του επίσκεψη ως απεσταλμένος.