ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:16
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
Σφύρα δικαστηρίου τοποθετημένη πάνω στην αμερικανική σημαία, σύμβολο της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Νέα 8.000 έγγραφα για τον φάκελο Έπσταϊν δόθηκαν στη δημοσιότητα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν 8.000 νέα έγγραφα από την έρευνα για τον Τζέφρι Επστιν, με βίντεο και ηχητικά από το κελί του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δέχεται κριτική για παρακράτηση πληροφοριών, καθώς μέρος των εγγράφων δεν είναι προσβάσιμο.

Περισσότερα από 8.000 νέα έγγραφα που σχετίζονται με την πολύκροτη υπόθεση του Τζέφρι Επστιν έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας. Η δημοσιοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας για τον διαβόητο χρηματιστή, με τους Δημοκρατικούς να επικρίνουν το υπουργείο για καθυστερήσεις και παρακράτηση πληροφοριών.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τις κάμερες παρακολούθησης του κελιού του Επστιν, που τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 2019, όταν βρέθηκε νεκρός. Ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε περίπου 11.000 συνδέσμους με νέα έγγραφα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι σύνδεσμοι δεν οδηγούν σε περιεχόμενο.

Η υποχρέωση δημοσιοποίησης του συνόλου του φακέλου ορίστηκε για τις 19 Δεκεμβρίου, με το υπουργείο να ζητά επιπλέον χρόνο για να διασφαλίσει την προστασία των θυμάτων, καθώς η ταυτότητά τους θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσα από τις χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η καθυστέρηση λειτουργεί ως πολιτικός ελιγμός για την αποφυγή δημοσίευσης στοιχείων που θα μπορούσαν να πλήξουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται σε φωτογραφίες μαζί με τον Επστιν.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησε το υπουργείο για "απόπειρα απόκρυψης" και κατέθεσε πρόταση νόμου για ενίσχυση της πίεσης προς τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Παράλληλα, ο βουλευτής Ρο Χάνα, συντάκτης του σχετικού νόμου, ζήτησε τη δημοσίευση συγκεκριμένων εγγράφων, τονίζοντας ότι το υπουργείο δεν πρέπει να "προστατεύει τους πλούσιους και ισχυρούς κατά των οποίων δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες".

Η αποκάλυψη των ντοκουμέντων αναμένεται να ρίξει φως στις σχέσεις του Επστιν με σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2024 ο Τραμπ είχε συμφωνήσει στη δημοσιοποίηση του φακέλου, αργότερα έκανε λόγο για "απάτη" από τους Δημοκρατικούς. Η βάση των υποστηρικτών του, γνωστή ως MAGA, αντέδρασε όταν το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν περαιτέρω δημοσίευση ή απαγγελία νέων κατηγοριών.

Τελικά, μετά από πιέσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς, ο Τραμπ επικύρωσε τον Νοέμβριο νόμο που απαιτεί τη δημοσίευση όλων των μη απόρρητων εγγράφων του φακέλου Επστιν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκάβιν Νιούσομ Καλιφόρνια
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Καλιφόρνιας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κινήθηκε νομικά κατά του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, αμφισβητώντας τις νέες εκλογικές περιφέρειες που εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα και κατηγορώντας για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξωδικαστική συμφωνία βάζει τέλος στη δίωξη κατά της Boeing

Δικαστής του Τέξας διέταξε τη διακοπή της δίωξης κατά της Boeing για δυστυχήματα του 2018-2019, ύστερα από συμφωνία της εταιρείας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ενδεχόμενη καταδίκη θα έθετε σε κίνδυνο συμβόλαιά της με το κράτος.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η δίκη άνδρα για σάντουιτς σε πράκτορα σε διαμαρτυρία

Ξεκίνησε στη Ουάσινγκτον η δίκη πρώην στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που κατηγορείται για ρίψη σάντουιτς σε ομοσπονδιακό πράκτορα, κατά τα επεισόδια επί Τραμπ. Ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν γνωμοδοτήσεις για στρατιωτικά πλήγματα στην Καραϊβική

Οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Δικαστικών της Γερουσίας ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης τις νομικές γνωμοδοτήσεις για επιθέσεις σε ύποπτα σκάφη σε Καραϊβική και Ειρηνικό, που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά και κόστισαν 57 ζωές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υπονοεί αποζημίωση εκατομμυρίων από το Υπ. Δικαιοσύνης για τις έρευνες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης του οφείλει πολλά χρήματα, σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρει πως διεκδικεί 230 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για παλιές ομοσπονδιακές έρευνες εις βάρος του.