ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κολοσσαίο στη Ρώμη

Η Ρώμη θεσπίζει όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στους δρόμους της

Η Ρώμη υιοθετεί όριο ταχύτητας 30χλμ/ώρα στο ιστορικό κέντρο από Πέμπτη, μειώνοντας το προηγούμενο όριο των 50χλμ/ώρα, με στόχο λιγότερα ατυχήματα και ρύπανση. Οι δρόμοι της πλέον αλλάζουν χαρακτήρα, δηλώνει η τοπική Αρχή Μεταφορών.

Η Ρώμη προχωρά στη σημαντική μείωση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους της, υιοθετώντας μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης. Από την Πέμπτη, το νέο όριο ταχύτητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα διαμορφωθεί στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, σχεδόν στο μισό σε σχέση με το προηγούμενο όριο των 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο επικεφαλής της Αρχής Μεταφορών της Ρώμης, Εουγκένιο Πατάνε, σημείωσε ότι "αυτοί οι δρόμοι αντικατοπτρίζουν μια πόλη χτισμένη για αυτοκίνητα που πλέον δεν υπάρχει". Επισήμανε επίσης ότι "οι χαμηλότερες ταχύτητες σώζουν ζωές", παραπέμποντας σε στοιχεία που δείχνουν πως η ταχύτητα ευθύνεται για το 7,5% των τροχαίων ατυχημάτων στην πόλη.

Η απόφαση της Ρώμης ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Ελσίνκι, όπου έχουν εφαρμοστεί παρόμοια μέτρα για ασφαλέστερους δρόμους, αν και συχνά συναντούν αντιδράσεις από τους οδηγούς.

Σημαντικά αποτελέσματα καταγράφηκαν στη Μπολόνια, όπου η επιβολή του ορίου των 30 χλμ/ώρα οδήγησε σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 13% και μείωση των θανάτων κατά περίπου 50% μέσα σε ένα έτος.

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, έχει ενισχύσει το δίκτυο καμερών καταγραφής ταχύτητας και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων, ανταποκρινόμενος στις αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια και τη ρύπανση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε τον Νοέμβριο ότι κάτοικοι του περιφερειακού της Ρώμης δικαιούνται αποζημίωση 10.000 ευρώ λόγω έκθεσης σε υπερβολικό θόρυβο και ρύπανση από μικροσωματίδια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η εφαρμογή του χαμηλότερου ορίου ταχύτητας αναμένεται να μειώσει την ηχορύπανση στο κέντρο της Ρώμης κατά περίπου 2 ντεσιμπέλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Νίκη κεντροδεξιάς στις εκλογές στο Ρήγιο Καλαβρίας

Ο Φάμπιο Ροσιόλι της κεντροδεξιάς κέρδισε τις αναπληρωματικές εκλογές στο Ρήγιο Καλαβρίας με 53,6%, ενώ ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς έλαβε 36,4%. Χαμηλό το ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μέλλοντος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Δέκα χρόνια κάθειρξη σε τρεις Αιγύπτιους για Ρετζένι

Δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ενόχους τρεις Αιγύπτιους αξιωματικούς για τη δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο πριν 10 χρόνια. Καταδικάστηκαν ερήμην σε 10 χρόνια κάθειρξη, προκαλώντας έντονη διπλωματική ένταση Ιταλίας-Αιγύπτου.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Ιταλό Υπουργό Άμυνας στις Βρυξέλλες

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, συζητώντας για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και τη συμβολή περισσότερων κρατών στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.
Όρος Αίτνα τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κλειστό το αεροδρόμιο Κατάνης λόγω τέφρας από την Αίτνα

Λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα και των άσχημων καιρικών συνθηκών, ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κατάνης έως αύριο στις 13:00, επηρεάζοντας χιλιάδες ταξιδιώτες τη θερινή περίοδο.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έφοδοι στην Ιταλία κατά μελών νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων

Έφοδοι σε δεκαεπτά σπίτια, κυρίως ανηλίκων, πραγματοποίησαν οι αρχές Βενετίας και Ρώμης, σε μέλη νεοφασιστικών ομάδων που κατηγορούνται για προπαγάνδα μίσους στο διαδίκτυο, με αντισημιτικές και ρατσιστικές αναρτήσεις.