ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε επίσημη εμφάνιση με σοβαρή έκφραση, κατάλληλο για πολιτικά άρθρα.

Τραμπ: Το Ιράν θα εξαφανιζόταν αν δολοφονούσε τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι αν το Ιράν σχεδιάσει τη δολοφονία του, η χώρα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Η δήλωση έγινε μετά από απειλή Ιρανού στρατηγού κατά του ίδιου αν πληγεί ο Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαμήνυσε ότι το Ιράν θα «σβηστεί» από τον χάρτη σε περίπτωση που η Τεχεράνη επιχειρήσει τη δολοφονία του. Η δήλωση αυτή έγινε ως απάντηση σε απειλές που διατύπωσε ιρανός στρατηγός.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο News Nation, ο κ. Τραμπ ανέφερε: «Έχω δώσει πολύ σαφείς διαταγές. Αν γίνει κάτι, θα το σβήσουν από την επιφάνεια της Γης», υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ απέναντι σε ενδεχόμενες ενέργειες της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο ιρανός στρατηγός Αμπουλφάζλ Σεκαρτσί είχε προειδοποιήσει πως ο αμερικανός ηγέτης θα θανατωθεί αν η Ουάσιγκτον επιτεθεί στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολά Αλί Χαμενεΐ. Ο αξιωματικός τόνισε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι «ο Τραμπ ξέρει πως αν σηκωθεί χέρι εναντίον του ηγέτη μας, δεν θα κόψουμε μόνο αυτό το χέρι, κι αυτά δεν είναι λόγια του αέρα».

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσει την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, φωνές από την ιρανική διασπορά, όπως η νομπελίστρια ειρήνης του 2023 Σιρίν Εμπαντί, έχουν ταχθεί κατά των «στοχευμένων» ενεργειών της Ουάσιγκτον εναντίον της ιρανικής ηγεσίας, με έμφαση στον Αλί Χαμενεΐ.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο πριν από έναν χρόνο, ο κ. Τραμπ είχε απειλήσει πως θα «αφανίσει» το Ιράν σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης κατά της ζωής του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αρνήθηκε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στα Στενά Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και απέρριψε βοήθεια του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας τους συμμάχους για αδιαφορία όταν τους χρειάστηκε, αποκαλώντας το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη» στο Truth Social.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αδιάφορος σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν ανησυχεί για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αν βομβαρδιστούν ιρανικές πολιτικές υποδομές, τονίζοντας πως «έγκλημα πολέμου» θα ήταν να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα και κατηγόρησε τη χώρα για βία κατά διαδηλωτών.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Λήγει η προθεσμία Τραμπ προς το Ιράν το βράδυ της Τρίτης

Ο Τραμπ παρέτεινε κατά 24 ώρες το τελεσίγραφο προς το Ιράν, ορίζοντας τελική προθεσμία την Τρίτη στις 20:00 (ώρα Ουάσινγκτον), δηλώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το Ιράν κινδυνεύει με σοβαρές συνέπειες.