ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία της Κίνας
Φώτο: Shutterstock

Στην αντεπίθεση η Κίνα, απειλεί με «αντίμετρα» σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων

Η διοίκηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της και απειλεί με κυρώσεις.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.

«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Ζανγκ Γεσούι.

Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Ουχάν, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000.

Η διοίκηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της. Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.

«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Ζανγκ, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή επιχείρηση Κίνας, ΗΠΑ και ΗΑΕ: 276 συλλήψεις για ψηφιακή απάτη στο Ντουμπάι

Σε κοινή επιχείρηση Κίνας, ΗΠΑ και ΗΑΕ συνελήφθησαν 276 άτομα για τηλεπικοινωνιακές απάτες που δρούσαν στο Ντουμπάι, καταστρέφοντας εννέα κρησφύγετα. Τα θύματα εξαπατήθηκαν μέσω ψεύτικων επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σι για τον Τζίμι Λάι του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε τη δυσκολία της υπόθεσης για τον Κινέζο ηγέτη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα η απόφαση για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Ο Τραμπ συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, σημείο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Τόνισε ότι δεν δεσμεύτηκε για το ζήτημα και σύντομα θα πάρει σχετική απόφαση.