ΓΔ: 2304.69 1.10% Τζίρος: 199.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:40
Μασκότ Χειμερινοί Ολυμπιακοί
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις στην Ιταλία για παρουσία πρακτόρων ICE στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η αμερικανική ICE επιβεβαίωσε αποστολή πρακτόρων στην Ιταλία ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών (6–22/2), για υποστήριξη σε αξιολόγηση κινδύνων μαζί με ιταλικές αρχές.

Η αποστολή πρακτόρων της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομικής δύναμης επιβολής Τελωνείων και Μετανάστευσης (ICE) στην Ιταλία, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 22 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της ICE, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (HSI) θα συνδράμει την Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις ιταλικές αρχές, με στόχο την αξιολόγηση και μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με διασυνοριακές εγκληματικές οργανώσεις.

Η ICE διευκρινίζει πως δεν διεξάγει επιχειρήσεις μετανάστευσης εκτός ΗΠΑ και ότι όλες οι επιχειρήσεις ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένουν υπό την ευθύνη της Ιταλίας.

Ωστόσο, η παρουσία των αμερικανών πρακτόρων προκαλεί αντιδράσεις στη χώρα. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102.5 πως οι πράκτορες της ICE δεν είναι καλοδεχούμενοι

Εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία μιας «πολιτοφυλακής που σκοτώνει» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας πως αποτελεί πρόβλημα για την πόλη.

Η πιθανή παρουσία της ICE στην Ιταλία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας στις ΗΠΑ. Οι ιταλικές αρχές αρχικά αρνήθηκαν την παρουσία πρακτόρων της ICE, στη συνέχεια όμως υποβάθμισαν τον ρόλο τους, υποστηρίζοντας ότι θα περιοριστούν στην προστασία της αμερικανικής αποστολής.

Στην τελετή έναρξης των Αγώνων, στις 6 Φεβρουαρίου, αναμένεται να παρευρεθούν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, υπογράμμισε ότι «η ICE καθαυτή δεν θα διεξαγάγει επιχειρήσεις στην Ιταλία», καθώς η διαχείριση της δημόσιας τάξης, της μετανάστευσης και της ασφάλειας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων.

Αν υπάρξει παρουσία αμερικανικών μονάδων, αυτή θα έχει λειτουργικό και όχι επιχειρησιακό χαρακτήρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας ανέφερε ότι η ανάμειξη των αμερικανών πρακτόρων θα αφορά μόνο στην επιτήρηση των επισήμων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα. Ωστόσο, διευκρινίστηκε αργότερα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την παρουσία της ICE και ότι οι απαντήσεις του περιφερειάρχη βασίστηκαν σε υποθετικά σενάρια.

Πηγές της ιταλικής αστυνομίας σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στην Ιταλία παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών και των περιφερειακών οργάνων. 

Μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνεται η έλευση πρακτόρων της ICE μαζί με την αμερικανική αποστολή, ενώ η σύνθεση της αμερικανικής ομάδας ασφαλείας δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί στις ιταλικές αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έκπληξη για τις δηλώσεις Τραμπ, ζητά σεβασμό από ΗΠΑ

Η Ιταλική κυβέρνηση απάντησε με έκπληξη στις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ και το Αφγανιστάν, τονίζοντας τη συμβολή της Ιταλίας στην αποστολή με χιλιάδες στρατιώτες, απώλειες και τραυματίες, και υπενθυμίζοντας την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ την συμβολή τους στο Αφγανιστάν

Ο Μπόρις Πιστόριους υπερασπίστηκε τη συμβολή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας το «βαρύ τίμημα» με 62 απώλειες και υπενθύμισε ότι ο στρατός ανταποκρίθηκε άμεσα μετά τις επιθέσεις του 2001, απαντώντας στην κριτική του Ντόναλντ Τραμπ.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Να υπάρξει συντονισμός στο ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι για τη Γροιλανδία χρειάζεται συντονισμός στο ΝΑΤΟ και πρωτοβουλίες που ενώνουν. Είπε ότι η αποστολή μικρού αριθμού στρατιωτών δεν είναι λύση.
Πυροσβέστες σε φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: 40 νεκροί από φωτιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά

Έκρηξη σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά ανήμερα Πρωτοχρονιάς προκάλεσε το θάνατο περίπου 40 ατόμων και τον τραυματισμό 100, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές. Η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ καθυστερεί η ταυτοποίηση των