Φώτο: Shutterstock

Πέντε χρόνια θα κρατήσει η κρίση στην ισπανική αγορά εργασίας

Δεν θα καταφέρει να πιάσει τα επίπεδα απασχόλησης του 2019 πριν το 2025 η Ισπανία, σύμφωνα με ανάλυση του ομίλου Manpower. Οι χαμένες θέσεις εργασίας φέτος μπορεί να φτάσουν έως τα 2,3 εκατ.

Σε βαθιά ύφεση οδηγείται η αγορά εργασίας στην Ισπανία, με την υγειονομική κρίση να αφήνει τελικά σημάδια μόνιμου προβλήματος στην απασχόληση. 

Οι οικονομικές αλλαγές που δημιουργούνται από την καταπολέμηση της πανδημίας θα έχουν συνέπειες στην απασχόληση που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες στους τομείς που έχουν υποφέρει περισσότερο από την κρίση και που θα πρέπει να εφαρμόσουν σημαντικές αλλαγές για να την ξεπεράσουν. 

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζει το elPeriodico, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ισπανία θα καταφέρει να ξαναπιάσει τα επίπεδα απασχόλησης του 2019 πριν από το 2025. Αυτές είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση του ομίλου Manpower, ο οποίος σε σχετική μελέτη εκτιμά ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας το 2020 μπορεί να φτάσουν έως και τα 2,3 εκατ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Autònoma της Βαρκελώνης (UAB), Ζόζεπ Όλιβερ, θα μπορούσε να πάρει σχεδόν μια δεκαετία στην Ισπανία για να ανακτήσει τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω πανδημίας. Οι 883.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν (4,6%) μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 31 Απριλίου, ισοδυναμούν με τις ζημίες που καταγράφηκαν κατά τους πρώτους εννέα μήνες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009 ή τα δύο πρώτα έτη της κρίσης του 1991-1994.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί μέσα στη χρονιά, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα 1,2 εκατ. των αυτοαπασχολούμενων που έχουν υποβάλει αίτηση για να κλείσουν τα βιβλία τους και τα 4 εκατ. επαγγελματιών που ήδη βρίσκονται στα προγράμματα επιδόματος ανεργίας. 

Κρίση και ανάκαμψη σε σχήμα «V»;

Σύμφωνα με τον Όλιβερ, εάν επιβεβαιωθεί ότι το προφίλ της κρίσης έχει τη μορφή ενός «V», το 2021, η χώρα αναμένεται να δει μία βελτίωση στην απασχόληση, ίσως περίπου 2%, ωστόσο, και στην υπόθεση ότι τον επόμενο χρόνο το 25% των απασχολούμενων που προστατεύονται σήμερα στο σύστημα επιδοτήσεων θα καταλήξουν να χάσουν τις δουλειές τους, θα πρέπει να φτάσει το 2026, λέει ο καθηγητής για να ανακτηθούν οι απώλειες θέσεων.

Ο Όλιβερ επισημαίνει ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της κρίσης σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί.  Είναι ενδεικτικό ότι η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας και η καταστροφή της αγοράς εργασίας υπερβαίνουν όσα ξέραμε ως σήμερα».

Η μελέτη δείχνει ότι ο τομέας που συνέβαλε περισσότερο στην απώλεια θέσεων εργασίας είναι η εστίαση όπου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο κατέγραψε απώλειες θέσεων στο 10,5% (περίπου 136.000 εργαζόμενους). Ακολουθεί ο τομέας των κατασκευών και της οικοδομής και το λιανικό εμπόριο που έχασε 3,4% ή 63.000 εργαζόμενους. 

Ο Raúl Grijalba, Διευθύνων Σύμβουλος της Manpower υπενθυμίζει ότι 200.000 εταιρείες έχουν κλείσει μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες. Και διευκρινίζει ότι «οι εταιρείες που δεν μπορούν να επενδύσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν». Θεωρεί ότι άλλες 150.000 εταιρείες ενδέχεται να βάλουν λουκέτο μέσα στους επόμενους μήνες, με ό,τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην απασχόληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στα φτωχά προάστια της Μαδρίτης για τα νέα μέτρα

Το προάστιο (Vallecas) βρίσκεται στα νότια της Μαδρίτης, ενώ κατοικείται από πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα, με υψηλό ποσοστό μεταναστών, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μόλυνσης από την COVID-19 στην ισπανική πρωτεύουσα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπροστά στο φάσμα του lockdown, χώρες και πόλεις σε όλη την Ευρώπη

«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού στην Ευρώπη», όπου τα νέα κρούσματα είναι πλέον περισσότερα από εκείνα του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεδομένα από ισπανικά εργαστήρια εκλάπησαν από Κινέζους χάκερ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η El Pais, οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν στην πλειονότητά τους από Κίνα και Ρωσία, συχνά από κρατικούς οργανισμούς αλλά και από εγκληματικές και πανεπιστημιακές οργανώσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Μερικό lockdown σε συνοικίες της Μαδρίτης

Η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους θα περιοριστεί επίσης, στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άνθρωποι και οι εμπορικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι γονείς δαπανούν 96 ώρες τον χρόνο για μεταφορά των παιδιών σε δραστηριότητες

Παρά την όποια ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η καθημερινή ρουτίνα για τους γονείς, το 96% παραδέχεται ότι απολαμβάνουν να ταξιδεύουν με τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο.