ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εξόρυξη πετρελαίου ηλιοβασίλεμα
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή άνοδος στο πετρέλαιο μετά τις νέες απειλές Τραμπ προς το Ιράν

Υψηλή άνοδος του πετρελαίου, με το brent να κινείται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Το Brent «χτύπησε» τα 70 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, μετά από προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς το Ιράν να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, διαφορετικά να αντιμετωπίσει στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Όπως μετέδωσε το ίδιο μέσο, ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του ότι τα αμερικανικά πλοία που έχει διατάξει να μετακινηθούν στην περιοχή είναι έτοιμα να εκτελέσουν την αποστολή τους «με ταχύτητα και βία, αν χρειαστεί» 

Η άνοδος της έντασης ΗΠΑ - Ιράν επαναφέρει στο προσκήνιο τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην αγορά πετρελαίου, ανεβάζοντας το Brent στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Οι επενδυτές τιμολογούν πλέον πιο έντονα το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Σε συγκεκριμένη αποτύπωση της αγοράς, το Reuters αναφέρει πως το Brent ενισχύεται γύρω στο 2% στα 69,79 δολάρια, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 70,35 δολάρια, ενώ το WTI κινούνταν προς τα 65 δολάρια.

Αναλυτές συνδέουν την κίνηση αυτή με την επιστροφή ενός «ασφαλίστρου κινδύνου» στις τιμές. Η Citi εκτιμά ότι το ενδεχόμενο χτυπήματος στο Ιράν έχει αυξήσει το γεωπολιτικό premium του πετρελαίου «κατά 3 έως 4 δολάρια το βαρέλι», σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι αναλυτές του Reuters, επισημαίνουν ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει το Brent έως και τα 72 δολάρια μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ο άμεσος φόβος της αγοράς δεν περιορίζεται μόνο σε ένα επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αλλά και στις πιθανές επιπτώσεις στις ροές πετρελαίου και στη ναυτιλία. 

Ο αναλυτής John Evans της PVM προειδοποίησε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι «η παράπλευρη ζημιά», αν το Ιράν αντιδράσει χτυπώντας γειτονικές χώρες ή αν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχονται περίπου 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Παράλληλα, η άνοδος δεν εξηγείται μόνο από τη γεωπολιτική εικόνα. Το Reuters αναφέρει ότι πρόσθετη στήριξη στις τιμές έδωσαν οι διακοπές παραγωγής στο Καζακστάν, όπου το τεράστιο κοίτασμα Tengiz επανεκκινεί σταδιακά μετά από ηλεκτρικές πυρκαγιές, καθώς και οι προσωρινές επιπτώσεις από το ψυχρό κύμα στις ΗΠΑ, όπου παραγωγοί επανέφεραν γεωτρήσεις σε λειτουργία μετά τη Winter Storm Fern. 

«Ο βασικός οδηγός παραμένει το γεωπολιτικό premium γύρω από το Ιράν και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε email η DBS Bank, σημειώνοντας ότι οι διακοπές σε Καζακστάν και ΗΠΑ είχαν επίσης «προσωρινό» αποτύπωμα.

Στο μέτωπο των εκτιμήσεων από τράπεζες, η Deutsche Bank παρατηρεί ότι η αγορά αντέδρασε στις αυξημένες εντάσεις, με το Brent να διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αναφορά που επικαλείται το FXStreet. Η τράπεζα συνδέει την κίνηση με τους φόβους ότι η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιδεινωθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παράταση άρσης κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο έως 21 Αυγούστου

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν έως τις 21 Αυγούστου τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, επιτρέποντας σχετικές συναλλαγές. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω πτώση της τιμής πετρελαίου, με το Brent να διαμορφώνεται στα 77,80 δολάρια το βαρέλι.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η πετρελαϊκή βιομηχανία κλειδί για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου τόνισε πως ο ενεργειακός τομέας της χώρας είναι κλειδί για ενδεχόμενη συμφωνία με ΗΠΑ και προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με έτοιμα προς υπογραφή πολλά επενδυτικά και συνεργατικά έργα.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη θα πουλά πετρέλαιο άμεσα με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλάει άμεσα πετρέλαιο μετά από νέα συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα τηρεί συγκεκριμένους όρους. Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς υποχώρησαν μετά τη σχετική ανακοίνωση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται διεθνή βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη G7, τόνισε πως δεν χρειάζεται διεθνής βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ μετά από συμφωνία με το Ιράν, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα λίγα πλοία άλλων χωρών. Ο Μακρόν πρότεινε πάλι διεθνή αποστολή υπό γαλλοβρετανική διοίκηση.