ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
έμβλημα ICE ΗΠΑ

ΗΠΑ: Απέλαση 5χρονου από Ισημερινό επιδιώκει το Υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι επιδιώκει την απέλαση 5χρονου αγοριού από τον Ισημερινό που συνελήφθη στη Μινεσότα, διαψεύδοντας ότι σχεδιάζει ταχεία διαδικασία απέλασης, όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι επιδιώκει την απέλαση ενός 5χρονου αγοριού από τον Ισημερινό, το οποίο συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Μινεσότα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το υπουργείο, αρμόδιο για την εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας, διέψευσε ότι σχεδιάζει την ταχεία απέλαση του Λίαμ Κονέχο Ράμος. Η διάψευση ήρθε μετά από δηλώσεις της δικηγόρου του παιδιού, η οποία ανέφερε στην εφημερίδα New York Times ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την απέλασή του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η δικηγόρος Ντανιέλ Μόλιβερ χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου «ασυνήθιστη» και ενδεχομένως «εκδικητική». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τρίσια Μακλάφλιν, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για συνηθισμένες διαδικασίες απέλασης» και ότι «δεν υπάρχει τίποτα το εκδικητικό στην εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας».

Ο Λίαμ και ο πατέρας του, Άντριαν Κονέχο Αρίας, εισήλθαν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αιτούντες άσυλο. Κρατήθηκαν σε εγκατάσταση της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) στο Ντίλι του Τέξας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όταν δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή τους. Έκτοτε επέστρεψαν στη Μινεσότα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τις ενέργειές της, ενώ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατηγόρησε τον Κονέχο Αρίας ότι βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η υπόθεση του 5χρονου, που φωτογραφήθηκε συνοφρυωμένος φορώντας σκουφάκι με αυτιά και κρατώντας σχολική τσάντα κατά τη σύλληψή του, προκάλεσε έντονη δημόσια κατακραυγή. Το περιστατικό έφερε στο προσκήνιο τη δράση της ICE στη Μινεσότα, όπου πράκτορες της υπηρεσίας έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα περιστατικά με δύο Αμερικανούς πολίτες.

Ως απάντηση, οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε όλη την Πολιτεία, με πολίτες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αυξημένη παρουσία των ομοσπονδιακών αρχών και στις πολιτικές απέλασης που εφαρμόζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ και εθνικιστές της ΕΕ επιτίθενται κατά του Σάντσεθ για την Θεούτα

Ο Τραμπ και ευρωπαίοι ακροδεξιοί επικαλέστηκαν τις εικόνες μεταναστών στη Θέουτα για να στηρίξουν τις σκληρές μεταναστευτικές θέσεις τους, ασκώντας παράλληλα κριτική στην αριστερά. Παρέμβαση και από Μελόνι που ζήτησε αναστολή της Σένγκεν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αν νικήσουν οι Δημοκρατικοί, οι ΗΠΑ θα μοιάζουν με τη Θέουτα

Ο Τραμπ, μιλώντας στο Fox News, προειδοποίησε ότι αν οι Δημοκρατικοί επιστρέψουν στην εξουσία, οι ΗΠΑ ίσως αντιμετωπίσουν κρίση παρόμοια με την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη Θέουτα, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ισπανία.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 9 μετανάστες νεκροί σε προσπάθεια εισόδου στη Θέουτα από Μαρόκο

Εννέα μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν κολυμπώντας από το Μαρόκο στη Θέουτα, ενώ εκατοντάδες πέρασαν στην ισπανική πόλη. Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε τον εντοπισμό των σορών.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανένωση πέντε ουκρανό-ρωσικών παιδιών με τις οικογένειές τους

Πέντε ακόμη παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Μελάνια Τραμπ για επιστροφή παιδιών εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις φορέων και πολιτών στη δημιουργία δομής μεταναστών στο Ηράκλειο

Σε εξέλιξη κινητοποίηση πολιτών και φορέων στον Δήμο Χερσονήσου κατά της δημιουργίας προσωρινής δομής μεταναστών στο πρώην ΚΤΕΟ Καρτερού. Μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης και διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη.