Φώτο: Shutterstock

Νέα τουρκική πρόκληση: Να αφήσει η Ελλάδα τα ιστορικά της κόμπλεξ

Με νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα και την εγκαλεί γιατί δεν λειτουργεί τζαμί στην Αθήνα.

Δεν σταματά να προκαλεί η Τουρκία με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με νέα ανακοίνωση του να ρίχνει «λάδι στην φωτιά» ανεβάζοντας την ένταση μεταξύ των δυο χωρών που έχει κορυφωθεί μετά την χθεσινοβραδινή «φιέστα» του τουρκικού καθεστώτος στην Αγιά Σοφιά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, ενώ αναφέρει πως είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19». Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για εθνικά κόμπλεξ που η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί. 

Αναφορικά με την ανάγνωση του Κορανίου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγιά Σοφιά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως δεν συγκρούεται με την παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της Αγιάς Σοφιάς ή τη Σύμβαση της UNESCO. «Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Υπενθυμίζουμε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την «φιέστα» της τουρκικής κυβέρνησης είχε καταγγείλει ως απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών, επισημαίνοντας πως «η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σταθερή αύξηση των περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στην Τουρκία

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα επίσημα στοιχεία υποβαθμίσουν την κλίμακα του ξεσπάσματος της πανδημίας, με τους πολιτικούς να κατηγορούν την ιατρική ένωση της γειτονικής χώρας, για υποβάθμιση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κατάστασης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Οι εκβιασμοί και οι μιλιταρισμοί δεν χωράνε στο τραπέζι του διαλόγου

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει εισαγωγικά στο άρθρο του πως στη συλλογική πολιτική συνείδηση, η Χάγη σηματοδοτούσε πάντα το ύστατο καταφύγιο για τη διευθέτηση της μακροχρόνιας διαμάχης Ελλάδας- Τουρκίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Δύο λύσεις για την Τουρκία - Διάλογος με άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων

O υπουργός Εξωτερικών καθιστά απολύτως σαφές πως η διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ότι αυτό υπήρξε διαχρονικά το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.