ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Β. Μακεδονία

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στη Β. Μακεδονία με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει πως η παράταση των μέτρων δεν συνδέεται με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Βόρεια Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι παρέτεινε κατά δύο εβδομάδες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα μετά την επιδείνωση της επιδημίας Covid-19 που προκάλεσε 16 θανάτους και την καταγραφή 100 περίπου νέων κρουσμάτων μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

«Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, του αριθμού των προσβεβλημένων ατόμων και του αριθμού των θανάτων, θα υπογράψω απόφαση για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για διάστημα 14 ημερών που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα», δήλωσε ο Στέβο Πενταρόφσκι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στα Σκόπια.

Κίνητρο της απόφασης είναι «αποκλειστικά η πρόθεση να επιτραπεί ένας αποτελεσματικός αγώνας για την υγεία και κατά των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας», εξήγησε ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι αν αυτή η αρνητική εξέλιξη συνεχισθεί, περιοριστικά μέτρα δύνανται να επιβληθούν σε ορισμένους δήμους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η επιδημία αναζωπυρώθηκε στην Βόρεια Μακεδονία εδώ και μία εβδομάδα.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν συνδέεται με τις βουλευτικές εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου και αναβλήθηκαν, ωστόσο τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει κοινοβούλιο, το οποίο έχει διαλυθεί, ενώ η διακυβέρνηση ασκείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να ενεργήσει κατά αποτελεσματικό τρόπο παρά στο πλαίσιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Ολιβερ Σπασόφσκι χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «ανεύθυνο» να αφεθεί η χώρα χωρίς πολιτικούς θεσμούς με πλήρεις εξουσίες. «Την ώρα που τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία για μία ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές, οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και για τον λόγο αυτόν προτείναμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά δύο εβδομάδες», δήλωσε.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει καταγράψει 2.164 κρούσματα της επιδημίας Covid-19 και 131 θανάτους από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις 26 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη οι προεδρικές εκλογές στη Β. Μακεδονία, τι αντίκτυπο θα έχουν

Για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία αύριο

Για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που κατά τις δημοσκοπήσεις σχεδόν αποκλείεται.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονη αντιπαράθεση στη Βόρεια Μακεδονία

Σχολιάζοντας τη δέσμευση της υποψηφίας προέδρου του VMRO-DPMNE για πιθανή ακύρωση της Συμφωνίας/, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως «θα βγούμε από το ΝΑΤΟ εάν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα αποκλειστούμε από τον οργανισμό».
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών υποψήφια πρόεδρος

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες» ανέφερε.
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Πολιτική αντιπαράθεση για τη χρήση του ονόματος της χώρας

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες» ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Απόρριψη παράτασης της ισχύος των παλαιών διαβατηρίων

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου 2024 έπαψαν να ισχύουν τα διαβατήρια στα οποία αναγραφόταν η παλαιότερη ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.