ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η πανδημία «ισοπέδωσε» ευρωζώνη και γερμανικές εξαγωγές 

«Βουτιά» 24% σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 3,6% το α' τρίμηνο σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019. 

Δυσοίωνα μηνύματα αποστέλλει τόσο η ευρωζώνη όσο και η γερμανική οικονομία, με την πανδημία και το lockdown να κάνουν κάτι παραπάνω από απτές τις αρνητικές τους συνέπειες. 

Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη ήταν απόλυτα φυσικό ότι θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα ακόμη και στις πιο ισχυρές οικονομίες, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από την πορεία του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας τον Απρίλιο. 

Βάσει των στοιχείων της Destatis το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα έφθασε στα 3,2 δισ. ευρώ από 12,8 δισ. τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης ότι θα υποχωρούσε στα 10 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές υποχώρησαν 16,5% (πρόβλεψη για πτώση 16%, ενώ τον Μάρτιο βρέθηκαν στο -5,1%) με τις εξαγωγές να καταρρέουν καθώς βρέθηκαν στο -24%, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι η πτώση θα άγγιζε το 15,6 και ενώ τον Μάρτιο οι απώλειες είχαν φτάσει το 11,8%.

Στο 3,6% η ύφεση στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο 

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κατά 3,6% υποχώρησε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 3,2% της ΕΕ το α' τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Το δ' τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το α' τρίμηνο της χρονιάς, μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Είναι η πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009. 

Oι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία πτώση 3,8% και ετήσια 3,2%.

Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία πρώτου τριμήνου, η Ιρλανδία (+1,2%), η Βουλγαρία και η Ρουμανία (+0,3%), καθώς και η Σουηδία (+0,1%) κατέγραψαν ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα κράτη-μέλη που είχαν τη μεγαλύτερη πτώση ήταν η Γαλλία και η Ιταλία (-5,3%), καθώς και η Ισπανία και η Σλοβακία (-5,2%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η γερμανική οικονομία ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Η εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική, με την έντονη εξάρτησή από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει οδηγήσει τη Γερμανία σε κομβικό σημείο, με την ύφεση να αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2023, τονίζει η Alpha Bank.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, υπερασπιζόμενος τις οικονομικές πολιτικές του.