ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Φρέναρε» ήδη από το 2019 η διεθνής κατανάλωση ενέργειας

Στο 1,3% έπεσε το περασμένο έτος ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης ενέργειας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της BP. Οι ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά την πυρηνική ενέργεια.

Πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού που έβαλε την παγκόσμια οικονομία σε lockdown, στέλνοντας τις τιμές πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά, η ζήτηση ενέργειας είχε αρχίσει ήδη να επιβραδύνεται σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής πετρελαϊκής BP.

Η ετήσια στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας από τον πετρελαϊκό κολοσσό έδειξε πως η αύξηση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας είχε ήδη επιβραδυνθεί σε 1,3% το 2019, που είναι περίπου το μισό ποσοστό σε σχέση με το περασμένο έτος.

Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας για πρώτη φορά στην ιστορία ενώ η κατανάλωση λιγνίτη συνέχισε να κατρακυλά φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 χρόνια.

Οι εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα από την χρήση ενέργειας αυξήθηκαν το 2019 μόλις κατά μισή μονάδα. Όμως ο επικεφαλής της BP προειδοποίησε να μην υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία, καθώς η μείωση αυτή ήρθε μετά το «άλμα» που είχε καταγραφεί στις εκπομπές αερίων το 2018 που είχε φτάσει το 2,1%.

«Η ελπίδα ήταν πως ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που αύξαναν τις εκπομπές διοξειδίου το 2018 θα εκτονώνονταν, και μετά οι εκπομπές θα μειώνονταν δραστικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη» σημείωσε ο Μπέρναντ Λούνι της BP.

Η βρετανική πετρελαϊκή όπως και οι Ευρωπαίοι συμπαίκτες της, έχει θέσει σαν στόχο να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Για να πετύχει αυτό τον στόχο, η BP έχει παρουσιάσει πλάνο για την αναδιοργάνωση της εταιρείας που περιλαμβάνει επίσης την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Η BP ανακοίνωσε μια μεγάλη μείωση της αξίας της επιχείρησης καθώς η πανδημία την αναγκάζει να επιταχύνει την μετάβαση της σε πιο καθαρή ενέργεια όπως ανακοίνωσε η πετρελαϊκή. 

Η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως με την Κίνα να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αύξηση, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης, ενώ Ινδία και Ινδονησία ακολουθούν. 

Η ασιατική χώρα που είδε την κατανάλωσή της να καταβαραθρώνεται στο ξεκίνημα της χρονιάς καθώς επέβαλλε κάποια από τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα στον κόσμο, είναι πρώτη στην αύξηση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιγνίτη, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αντίθετη πορεία ΗΠΑ και Γερμανία που κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση.

Αύξηση την παραγωγής σε υγροποιημένο αέριο (LNG) καταγράφηκε στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με επιπλέον προμήθειες να έρχονται από Ευρώπη. Αποτέλεσμα ήταν ότι η παραγωγή ξεπέρασε την ζήτηση στέλνοντας τις τιμές κατά 20% χαμηλότερα από τον μέσο όρο. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανέφερε πριν μερικές μέρες πως αυτό τον μήνα η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να καταγράψει μείωση 4% φέτος που θα είναι και η μεγαλύτερη πτώση ζήτησης για καύσιμα, δείχνοντας το αβέβαιο μέλλον της αγοράς ενέργειας σε μια δύσκολη χρονιά σαν την φετινή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες επενδύσεις από πετρελαϊκές εταιρείες για πράσινη μετάβαση

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, με την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ίδιες που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα.
IEA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί υπερβολικά η διεθνής ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η ΙΕΑ

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.
ΔΙΕΘΝΗ

Ασύμφορη καθιστά η κρίση την άντληση νέων αποθεμάτων πετρελαίου

Τα αυξανόμενα κόστη και τα μειωμένα έσοδα εξαιτίας της κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου, οδηγούν τις πετρελαϊκές κολοσσούς να επανασχεδιάσουν την στρατηγική τους για έρευνες σε νέες περιοχές.