ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

ΗΠΑ: Δεν πλήττουμε το Ιράν, δηλώνει ο ΥΠΕΞ – Διαφωνία για τον εμπλουτισμό

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στη Βουλή ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν έχουν λήξει, αναφερόμενος στη λήξη των αμερικανικών πληγμάτων και στην κατάπαυση του πυρός που ισχύει από 8 Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον του Ιράν έχουν ολοκληρωθεί, παρά τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν διεξάγουμε πλέον πλήγματα στο Ιράν για να αποδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις του, επειδή η επιχείρηση Επική Οργή τελείωσε», ανέφερε ο Ρούμπιο, υπενθυμίζοντας ότι είχε ήδη διαβεβαιώσει άλλη Επιτροπή πως «ο πόλεμος τελείωσε».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου και στην κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε στις 8 Απριλίου.

«Σε όποιον θέλει να μάθει ποιος κέρδισε, μπορώ να σας πω το εξής: εμείς καθορίζουμε τι σημαίνει νίκη. Ορίζουμε τη νίκη ως την καταστροφή της αμυντικής βιομηχανίας τους, τη σημαντική μείωση του αριθμού των εκτοξευτήρων πυραύλων που διαθέτουν, τη μείωση του αποθέματος δρόνων και επιτύχαμε όλους αυτούς τους στόχους. Επιπροσθέτως, καταστρέψαμε ό,τι απέμενε από την πολεμική αεροπορία τους και εξαλείψαμε όλο το συμβατικό ναυτικό τους», σημείωσε ο Ρούμπιο.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές αμφισβήτησαν τις δηλώσεις αυτές, επικαλούμενοι τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ και τα ιρανικά πλήγματα στο Κουβέιτ. Επεσήμαναν επίσης ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν μπλοκαρισμένα, γεγονός που δυσχεραίνει τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο στην περιοχή.

Το Κουβέιτ ανέφερε ότι δέχθηκε σήμερα επίθεση με 13 βαλλιστικούς πυραύλους και 17 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι δεν στόχευσαν το αεροδρόμιο του Κουβέιτ, αποδίδοντας τις ζημιές σε «δυσλειτουργία» του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος. Ο αμερικανικός στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ψευδείς», χαρακτηρίζοντας το πλήγμα στο πολιτικό αεροδρόμιο «σκόπιμη, υπολογισμένη και αδικαιολόγητη επίθεση».

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom), το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους και προς το Μπαχρέιν, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν με πλήγματα στο ιρανικό νησί Κεσμ. Παράλληλα, κρατικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ιράν στόχευσε αμερικανικό πολεμικό πλοίο που λειτουργεί ως «κέντρο ελέγχου και διοίκησης» στον Κόλπο του Ομάν, πληροφορία που η Centcom διέψευσε.

Ο Ρούμπιο διαβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα ήταν «αμυντικού χαρακτήρα». Τόνισε ακόμη πως στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχει τεθεί το ζήτημα του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου, αν και, όπως παραδέχθηκε, η Τεχεράνη «δεν έχει δώσει το πράσινο φως».

«Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα θίγεται ξεκάθαρα σε ορισμένα από τα έγγραφα που ανταλλάχθηκαν, όμως ακόμη δεν έχουμε λάβει την τελική έγκρισή τους μέχρι σήμερα το πρωί», δήλωσε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Υποστηρίζει το Ιράν και καλεί Ιράν-ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας διαβουλεύσεις και αυτοσυγκράτηση με τις ΗΠΑ. Ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με το Ιράν, βασικό οικονομικό της εταίρο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο και τότε οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σημαντικά, τονίζοντας ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Παράγει νέους πυραύλους με υπάρχοντα εξαρτήματα, λέει η WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν επανεκκινεί την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από υπάρχοντα εξαρτήματα και εργάζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, με τους ρυθμούς να παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με πριν τον πόλεμο.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική βάση Ιορδανίας

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους κατά της βάσης Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, πλήττοντας ζώνες με αεροσκάφη F-35, F-15 και F-16, ως αντίποινα για επιθέσεις σε ιρανικά δεξαμενόπλοια.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σκληρότερη απάντηση στις ΗΠΑ προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι κανόνες στον πόλεμο κατά του Ιράν άλλαξαν και τόνισε πως κάθε νέα επίθεση θα απαντηθεί πιο γρήγορα και δυναμικά.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί άμεσο πλήγμα στο 'Βουνό της Αξίνας' στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως πλήξουν σύντομα το «Βουνό της Αξίνας», μια οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν κοντά στη Νατάνζ, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο με το Ιράν ως «παιχνιδάκι» για τις αμερικανικές δυνάμεις.