ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:52:16
Φωτο: Shutterstock

Ρωσία για Αγία Σοφία: Αναμένουμε η απόφαση να είναι μετρημένη

Αναμένουμε πως οποιαδήποτε απόφαση θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Unesco, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μόσχα περιμένει πως οποιαδήποτε απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Unesco και θα είναι μετρημένη, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται. 

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν μετρημένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ζαχάροβα. 

Αναλυτικά, η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου:

«Είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είναι γνωστό, ο ναός αυτός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με μία όχι απλή ιστορία. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών απ' όλες τις χώρες του κόσμου, της Ρωσίας περιλαμβανομένης.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ενεργοποιήση των κοινωνικών συζητήσεων που γίνονται στην Τουρκία όσον αφορά την περαιτέρω τύχη της Αγίας Σοφίας, το ενδεχόμενο της επανέναρξης εκεί συστηματικών μουσουλμανικών λειτουργιών. Επί της αρχής ξεκινάμε από τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ναού ως πανανθρώπινου επιτεύγματος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και ξεκινάμε από το ότι όλες οι απαιτήσεις που συνδέονται με το καθεστώς αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής του και της πρόσβασης στο μνημείο, θα τηρούνται αυστηρά.

Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν μετρημένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco».

Εχθές, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Εξαλλου, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε εχθές το αίτημα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υποστηρίζοντας ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα για να αλλάξει η «χρήση» της Αγ. Σοφίας, ενώ σε 15 ημέρες θα εκδοθεί η επίσημη απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία πιέζει για συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας σε επίπεδο ηγετών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στη συμμαχία.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικές εταιρείες θέλουν μερίδιο στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου

Τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδιο στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Rosatom, ενώ η λειτουργία του αναμένεται το 2026 μετά από νέα ρωσική χρηματοδότηση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση Τραμπ για «Συμβούλιο ειρήνης» σε Ουκρανία, Τουρκία, Αρμενία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ, αλλά δυσκολεύεται να φανταστεί συνύπαρξη με τη Ρωσία. Πρόσκληση και σε Ερντογάν, Πασινιάν.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε επίθεση από drone

Δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Ρωσία δέχθηκε σήμερα επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματισμούς ή ρύπανση. Ζήτησε βοήθεια από την τουρκική ακτοφυλακή και άλλαξε πορεία, σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence.