ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο

Ισραήλ: Χωρίς περιορισμούς οι επιχειρήσεις των δυνάμεων στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ισραελ Κατς δήλωσε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται απόσυρση από τη «ζώνη ασφαλείας» που έχει καταλάβει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν υφίσταται κανένας περιορισμός στις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν «για την εξουδετέρωση των απειλών» στον Λίβανο. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραελ Κατς, τόνισε πως οι δυνάμεις θα παραμείνουν εντός της εδαφικής ζώνης που κατέχουν στον νότιο Λίβανο, την οποία το Ισραήλ αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας».

«Δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει σήμερα κανένας περιορισμός που να εμποδίζει τους στρατιώτες (...) στον Λίβανο να επιχειρούν για να εξουδετερώσουν τις απειλές», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από την ζώνη ασφαλείας στον Λίβανο», υπογραμμίζοντας τη σταθερή θέση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αντιδράσεις από την Τεχεράνη

Λίγο πριν τις δηλώσεις Κατς, το Ιράν προειδοποίησε ότι καμία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ειρήνη στον Λίβανο. Η τοποθέτηση ήρθε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν στις ελβετικές Άλπεις, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

«Χωρίς την εφαρμογή των όρων αυτών - κυρίως της ρήτρας 1 (που προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου του Λιβάνου) - δεν είναι δυνατόν να εισέλθουμε στην φάση της διαπραγμάτευσης για τελική συμφωνία», ανέφερε στο Χ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ.

Το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου

Το πρωτόκολλο συμφωνίας προβλέπει περίοδο 60 ημερών διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, πριν την ολοκλήρωση οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας είχε επισημάνει ότι η κατάσταση στον Λίβανο θα αποτελέσει το «βασικό» θέμα των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελβετία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις του για τον Λίβανο. Αυτό θα είναι το βασικό θέμα των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε ο Εσμαΐλ Μπαγαΐ, προσθέτοντας ότι θα τεθεί στο τραπέζι και η αποδέσμευση των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι εξαγωγές πετρελαίου.

Κλιμάκωση στα Στενά του Ορμούζ

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά και πως το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δεν έχει εκδώσει άδειες διέλευσης για κανένα πλοίο μέχρι νεωτέρας.

Η απόφαση για το κλείσιμο των Στενών ελήφθη μετά τις κατηγορίες της Τεχεράνης ότι το Ισραήλ παραβιάζει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, συνεχίζοντας τις εχθροπραξίες στον Λίβανο. Παράλληλα, η Τεχεράνη κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν ασκούν την απαιτούμενη πίεση στο Ισραήλ για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ζήτησε εκκένωση χωριού στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε μέσω X την άμεση εκκένωση του χωριού Μανσούρι στον νότιο Λίβανο, στην πρώτη του τέτοια διαδικτυακή προειδοποίηση για τη χώρα έπειτα από πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με το Reuters.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ισραηλινές επιχειρήσεις εμποδίζουν τον στρατό να αναπτυχθεί

Ο στρατός του Λιβάνου καταγγέλλει ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότο παραβιάζουν τη συμφωνία του Ιουνίου και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ κάνουν λόγο για επιθέσεις κοντά σε λιβανέζικες θέσεις.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Αούν ζητά από τις ΗΠΑ στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου κάλεσε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στήριξή τους μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ για διαρκή ειρήνη, με στόχο τον έλεγχο του στρατού στον νότο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, εν μέσω αντιδράσεων της οργάνωσης.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Απόρριψη συμφωνίας με το Ισραήλ από τον πρόεδρο της Βουλής

Ο Ναμπίχ Μπερί, πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, άσκησε κριτική στη συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ, προειδοποιώντας για διχασμό και δυσκολίες εφαρμογής. Υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η συμφωνία με Λίβανο πλήττει Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία με τον Λίβανο, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική για το Ισραήλ και πλήγμα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση.