buffet
Ο Γουόρεν Μπάφετ. Φωτογραφία αρχείου, 1991. Πηγή: Shutterstock.

Αιφνιδιασμός από τον Γ. Μπάφετ: Γιατί αγόρασε αγωγούς αερίου

Σε τιμή... ευκαιρίας περίπου 10 δισ. δολ., η Berkshire Hathaway αγόρασε αγωγούς και αποθήκες από την Dominion Energy για να αυξήσει το μερίδιό της στην αφορά φυσικού αερίου στο 18%.

Μία αλλαγή πλεύσης του Γουόρεν Μπάφετ και της εταιρεία του, Berkshire Hathaway, αυτή την εβδομάδα έφερε και πάλι τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από τη συντηρητική στάση του τους τελευταίους μήνες. Η Berkshire Hathaway έκλεισε ένα μεγάλο deal – στο χαμηλότερο δυνατό κόστος – για να αποκτήσει αγωγούς φυσικού αερίου και αποθηκευτικούς χώρους από την Dominion Energy, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στις ΗΠΑ, μια συμφωνία αξίας σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Η Berskhire Hathaway θα καταβάλλει 4 δισ. δολάρια για τα στοιχεία ενεργητικού της Dominion Energy, ενώ θα αναλάβει και το χρέος της ύψους 5,7 δισ. δολαρίων. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει κατά το τέταρτο τρίμηνο καθώς απαιτεί την έγκριση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. 

Το χρονικό της συμφωνίας

Η Berkshire Hathaway αποφάσισε να αγοράσει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Dominion Energy έναντι 9,7 δις. δολαρίων, αφού η Dominion και η Duke Energy ακύρωσαν τα σχέδια τους για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού στην ακτή του Ατλαντικού.

Η Berkshire θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία του δικτύου φυσικού αερίου της Dominion, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7.700 μιλίων αγωγών αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και αποθηκευτικούς χώρους για περίπου 900 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Η αγορά αυτή ήρθε ακριβώς μετά το απροσδόκητο τέλος των σχεδίων των εταιρειών για την κατασκευή του νέου αγωγού. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Dominion και Duke σημείωσαν μια νίκη όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο αγωγός - ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Δυτική Βιρτζίνια σε απόσταση 600 μιλίων προς τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα - θα μπορούσε να κατασκευαστεί, απορρίπτοντας αντιρρήσεις από περιβαλλοντικές ομάδες. Οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ωστόσο ότι το έργο αντιμετώπιζε περισσότερες πιθανές νομικές μάχες και δαπανηρές καθυστερήσεις.

Η ακύρωση του αγωγού μπορεί επίσης να ήταν ένα στοίχημα για τη νίκη των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τους New York Times. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την Berkshire, η Dominion τόνισε την «στενότερη» προσοχή στο να γίνει μια εταιρεία πιο «επικεντρωμένη στη βιωσιμότητα», μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. 

Αλλά ο Μπάφετ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα οικονομικά της συμφωνίας. Το ενεργειακό τμήμα της Berkshire διαχειρίζεται μια εκτεταμένη αυτοκρατορία κοινής ωφέλειας, αγωγούς φυσικού αερίου και άλλα ενεργειακά και ηλεκτρικά περιουσιακά στοιχεία. Η αγορά των περιουσιακών στοιχείων της Dominion θα υπερδιπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της στον τομέα του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, στο 18%.

Πριν μερικούς μήνες ωστόσο, η Berkshire αποφάσισε να μην επενδύσει 3 δισ. δολάρια σε τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου 6,7 δισ. δολαρίων στο Κεμπέκ εν μέσω διαμαρτυριών από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και αυτόχθονες ομάδες.

Θετικό το μήνυμα στην αγορά

Το γεγονός ότι ο Μπάφετ είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μία τόσο μεγάλη συμφωνία στέλνει ένα θετικό σήμα στην αγορά, σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg. O «προφήτης της Όμαχα» ακολούθησε διαφορετική στάση στην αρχή της πανδημίας, όταν πούλησε τα μερίδιά του στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ.

«Πουλήσαμε το σύνολο του μεριδίου που κατείχαμε στον κλάδο των αερομεταφορών και κλείσαμε τις θέσεις μας στις αεροπορικές εταιρείες» είχε δηλώσει τονίζοντας: «Θαυμάζω τις αεροπορικές, αλλά όταν συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τότε οι ανάγκες αλλάζουν γρήγορα».

Παράλληλα, η Berkshire Hathaway είχε ρευστοποιήσει τις περισσότερες μετοχές της Goldman Sachs στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών στις αγορές λόγω της πανδημίας.

Ο Μπάφετ αύξησε την ρευστότητα από τα 125 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019 στα 137,3 δισ. δολάρια σήμερα, καθώς «τέτοιες καταστάσεις, όπως η τρέχουσα κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, δικαιολογούν τη στάση της Berkshire να διατηρεί ένα μεγάλο απόθεμα μετρητών», όπως είχε υπογραμμίσει. Τώρα, αυτό το ρευστό φαίνεται ότι αρχίζει να τοποθετείται σε νέες επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Κλείνουν την στρόφιγγα» των αγωγών Nord Stream και Turkish Stream οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προαναγγέλλουν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου προειδοποιώντας πως τα έργα αυτά δεν είναι εμπορικής σημασίας αλλά εργαλεία του Κρεμλίνου.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Τραβούν το σχοινί» οι ΗΠΑ με απειλές κυρώσεων για το Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ απειλούν ευρωπαϊκές εταιρείες με συντριπτικές και ενδεχομένως απειλητικές για την ύπαρξη τους νομικές και οικονομικές κυρώσεις με στόχο να καθυστερήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.