ΓΔ: 1477.22 0.25% Τζίρος: 125.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρώτα η υγεία και μετά οι... επενδύσεις, δηλώνει το 88% των πλούσιων επενδυτών 

Έρευνα της UBS αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι πιο εύποροι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στα εισοδήματά τους ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. 

Απόλυτα πεπεισμένο ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τίποτε δεν θα είναι, πλέον, όπως πριν εμφανίζεται το 75% των εύπορων επενδυτών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η UBS. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.750 επενδυτές από 15 αγορές διεθνώς, οι επενδυτές ήδη σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους μετά την πανδημία: 

  • Επτά στους δέκα θα περιορίσουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους στο γραφείο από τώρα και στο εξής. 
  • Οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά πρόσωπα. 
  • Το 46% ενδέχεται να εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις και να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. 
  • Σε ποσοστό  88% δηλώνουν ότι η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν υγιείς.

Το 67% των επενδυτών αναφέρει, επίσης, ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τα οικονομικά τους: 

  • Το 56% ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει αρκετές οικονομίες, εάν προκύψει και δεύτερη πανδημία.
  • Το 58% προβληματίζεται μήπως χρειαστεί να εργαστεί για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στη σύνταξή του.
  • Το 60% φοβάται μήπως αναγκαστεί να επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του, σε περίπτωση ασθένειας. 
  • Το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση να αφήσει αρκετά χρήματα για την επόμενη γενιά.

Σε γενικές γραμμές, το 83% των επενδυτών χρήζει περισσότερης καθοδήγησης απ’  ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο σχετικά με τα ζητήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Tom Naratil, Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management & Πρόεδρος της UBS Americas, δήλωσε: «Καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να χειριστούν την κρίση της νόσου COVID-19, αναζητούν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και πιο εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των οικονομικών τους στόχων. Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς να επανεξετάσουν τον τρόπο που θα χρηματοδοτούν τις ανάγκες ρευστότητας, μακροβιότητας και του κληροδοτήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν την ευκαιρία να παίξουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των πελατών τους και να τους προετοιμάσουν κατάλληλα για το περιβάλλον μετά την πανδημία.»

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές, οι επενδυτές της γενιάς των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εκείνοι που έτειναν περισσότερο να παραδεχτούν ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες για τα οικονομικά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Το 73% των millennials ένιωσε ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και το 74% δήλωσε ότι επηρέασε τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομική του κατάσταση.

Επιπλέον, οι millennials ανησυχούν περισσότερο ότι θα πρέπει να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, ότι πιθανώς  να μην έχουν αρκετές οικονομίες στην άκρη και ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Προβληματίζονται, επίσης, για τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα που δαπανούν. Σχεδόν ένας στους τρεις έχει αυξήσει την οικονομική στήριξη σε συγγενείς και φίλους, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για βιώσιμες επενδύσεις και το 60% για φιλανθρωπικές δράσεις λόγω της COVID-19.

Από γεωγραφικής άποψης, οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τον κόσμο να αλλάζει μόνιμα μετά την COVID-19, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το 82% των επενδυτών στις ΗΠΑ βλέπει τον παλιό τρόπο ζωής του να αλλάζει για πάντα, ποσοστό υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%. Ωστόσο, μόλις το 22% δηλώνει ότι η πανδημία τους έχει επηρεάσει σημαντικά, ποσοστό κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου του 25%. 

Λατινική Αμερική

Οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής αισθάνονται ότι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και αναφορικά με τον τρόπο ζωής. Διαθέτουν, πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τα θετικά στη σχετική αστάθεια της αγοράς. Το 84% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει την αστάθεια της αγοράς ως επενδυτική ευκαιρία, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 79%.

Ευρώπη

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους Ευρωπαίους επενδυτές συμβάδιζε κατά κύριο λόγο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με βασική εξαίρεση στον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων τους για να κάνουν τη διαφορά. Το 42% των Ευρωπαίων millennials αύξησε την οικονομική στήριξη προς συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, σε σύγκριση με το 34% των millennials παγκοσμίως.

Ελβετία

Η COVID-19 έχει επηρεάσει στον μικρότερο βαθμό τους Ελβετούς επενδυτές. Μόλις το 56% δηλώνει ότι ο τρόπος ζωής του θα αλλάξει οριστικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%, το 68% αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να εκφέρει φόβους σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 81%, ενώ μετά βίας το 11% παραδέχεται ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά.

Ασία - Ειρηνικός

Το 71% των επενδυτών στην συγκεκριμένη περιοχή αναμένει μόνιμες αλλαγές λόγω του ιού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε τέσσερις μονάδες κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου. Εντούτοις, το 89% δηλώνει ότι χρειάστηκε όντως περισσότερη καθοδήγηση απ’  ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 83%.

Σημειώνεται ότι η UBS πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 3.750 επενδυτές. Οι ερωτηθέντες περιλάμβαναν άτομα ηλικίας 25-30 ετών με τουλάχιστον 250.000  USD σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού, 31-39 ετών με τουλάχιστον 500.000  USD σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού και 40 ετών και άνω με τουλάχιστον 1 εκατ.  USD σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο σε 15 αγορές: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Η έρευνα διεξήχθη τον Μάιο του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μη εμπορικές πρακτικές

«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας των επιχειρήσεων και της ενεργούς συμμετοχής τους στον ανταγωνισμό της αγοράς» εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της First Quantum Minerals στον Παναμά

Η συμφωνία, που θα επιτρέψει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια, έχει πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις εδώ και μια εβδομάδα, φαινόμενο πολύ ασυνήθιστο στο κράτος των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται το κόστος των επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 4,5 δισ. τρισ. δολάρια το χρόνο στη μετάβαση προς πιο καθαρή ενέργεια. Ανάγκη για μείωση 75% των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα έως το 2030.