ΓΔ: 2628.43 -0.85% Τζίρος: 62.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:32
Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πούτιν όρισε νέο αρχηγό στις δυνάμεις drone της Ρωσίας

Ο Πούτιν διόρισε τον Ντενίς Λιάμιν επικεφαλής των νέων ρωσικών δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του στρατού. Νέες τοποθετήσεις και στους διοικητές των δυνάμεων "Κέντρο" και της εφοδιαστικής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον διορισμό του Ντενίς Λιάμιν ως επικεφαλής των Δυνάμεων μη Επανδρωμένων Συστημάτων, ενός νέου κλάδου του στρατού με αρμοδιότητα τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία «βελτίωσης» της στρατιωτικής διάρθρωσης, όπως τόνισε ο Πούτιν, στα μισά του πέμπτου έτους των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Τα drones διαδραματίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο, με τις εμπόλεμες πλευρές να τα αξιοποιούν όχι μόνο κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που εκτείνεται σε 1.200 χιλιόμετρα, αλλά και σε επιθέσεις στη θάλασσα και σε στόχους πίσω από τις γραμμές του εχθρού, όπως ενεργειακές υποδομές και εμπορικές αποθήκες.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα τη δημιουργία της δικής της διοίκησης «κυρώσεων μεγάλης εμβέλειας». Ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον Λιάμιν σε τηλεοπτική συνάντηση με τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε πως πρόκειται για «έναν από τους πιο εξειδικευμένους ειδικούς» που θα αναλάβει τη διοίκηση των νέων δυνάμεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Λιάμιν έχει διατελέσει αρχηγός του γενικού επιτελείου της ομάδας «Κέντρο» των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία, ενώ είναι απόφοιτος της σχολής διοίκησης αρμάτων μάχης και διαθέτει εμπειρία στις χερσαίες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η ομάδα «Κέντρο» αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ρωσίας για την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντόνετσκ, προτεραιότητα για τη Μόσχα.

Στον ίδιο ανασχηματισμό, ο διοικητής του Κέντρου, Βαλέρι Σολόνττσουκ, θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για τη στρατιωτική εφοδιαστική, ενώ τη θέση του θα καταλάβει ο Αντρέι Ιβανάγιεφ, μέχρι πρότινος υπεύθυνος της Ανατολικής ομάδας δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Πρόταση ανακωχής σε ενεργειακές υποδομές στη συνάντηση με Τραμπ

Ο Ζελένσκι θα συναντήσει τον Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιδιώκοντας ανακωχή στις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Φόβοι στην Ουκρανία για ρωσικά πλήγματα τον χειμώνα, παρά συζητήσεις αποκλιμάκωσης.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αυξάνει τις επιθέσεις στο Κίεβο λόγω ουκρανικών drones στις εκλογές

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα εντείνει τα πλήγματα κατά του Κιέβου ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με drones κατά τις εκλογές, τονίζοντας ότι θα στοχεύσει στρατιωτικούς στόχους με όπλα ακριβείας και κατηγορώντας την Ουκρανία για παρεμπόδιση εκλογών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στη Μόσχα και ρωσικά χτυπήματα σε Κίεβο-Οδησσό

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 35 ουκρανικά drones κοντά στη Μόσχα και άλλα 40 στην Τούλα, ενώ ξεκινά η τριήμερη ψηφοφορία των ρωσικών εκλογών, με τον νικητή να θεωρείται σχεδόν βέβαιος το κόμμα του Πούτιν.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ρωσικές υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε στη Βουλή πως οι πληροφορίες δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, όπως η Πολωνία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους και drones το Κίεβο και άλλες πόλεις τη νύχτα, τραυματίζοντας πάνω από 20 άτομα. Πολωνία σήκωσε μαχητικά και ανέστειλε πτήσεις σε αεροδρόμια λόγω ρωσικής επίθεσης κοντά στα σύνορά της.
Πολωνικό F-16
ΔΙΕΘΝΗ

Μαχητικά Πολωνίας σηκώθηκαν λόγω ρωσικών drones στην Ουκρανία

Η Πολωνία απογείωσε στρατιωτικά αεροπλάνα λόγω ρωσικών χτυπημάτων με drones στην Ουκρανία και εξέδωσε αεροπορικό συναγερμό σε ανατολικές περιοχές. Τα αεροδρόμια Λούμπλιν και Ρζεσζόφ ανέστειλαν τις πτήσεις προσωρινά.