Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σαράα υπογράμμισε ότι η περιοχή του Γκολάν, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, αποτελεί «συριακό έδαφος». Το ζήτημα των υψωμάτων του Γκολάν παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας, με σημαντικές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις για την περιοχή.
Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας προχώρησε στην αναγνώριση της κυριαρχίας που διεκδικεί το Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το 1967. Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα που αναγνώριζε επίσημα την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ το 1981.
Ο Σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια που παραβιάζει την κυριαρχία μας και το διεθνές δίκαιο θα εμποδιστεί. Κάθε άλλη προσπάθεια θα αποτραπεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα υψίπεδα του Γκολάν παραμένουν συριακό έδαφος υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή. Τον Ιούλιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τη θέση ότι το Γκολάν αποτελεί τμήμα της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή κατοχή «εντελώς απαράδεκτη».
Ο Άχμεντ αλ Σαράα αξιοποίησε επίσης τη δεύτερη παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να καταγγείλει τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά της Συρίας μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως ανέφερε, «το Ισραήλ διεξάγει επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Υπήρξαν 500 αεροπορικά πλήγματα, περισσότερες από 1.200 εισδύσεις (στο συριακό έδαφος). Αυτό θυμίζει μια εποχή που πιστεύαμε ότι είχε περάσει πριν από πολύ καιρό».
Παρά τις επανειλημμένες «επιθέσεις» της γειτονικής χώρας, ο Σύρος πρόεδρος επισήμανε ότι οι πιθανότητες για «ιστορική ειρήνη παραμένουν για εκείνους που θέλουν να ζουν σε ειρήνη, μια δίκαιη ειρήνη που εγγυάται τα δικαιώματα όλων».
Σε συζήτηση στο Atlantic Council, ο Άχμεντ αλ Σαράα δήλωσε ότι η Συρία επιθυμεί ειρηνική λύση με το Ισραήλ. Όπως σημείωσε, οι γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών οδήγησαν στη διευθέτηση «σχεδόν του 90%» των εκκρεμών θεμάτων για την επίτευξη συμφωνίας ασφαλείας.
Ωστόσο, επισήμανε ότι «το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη συμφωνία αυτή για τους δικούς του λόγους».