ΓΔ: 1447.96 0.89% Τζίρος: 58.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Guns
Shutterstock

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Το εμπάργκο όπλων αναμένεται να εξεταστεί στο επόμενο διάστημα μαζί με τα άλλα μέτρα που έχει υιοθετήσει η ΕΕ και θα επιβάλει στην Τουρκία αν αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ευρωπαίους ηγέτες με στόχο να πληγεί ο Ταγίπ Ερντογάν και να αμφισβητηθεί η γεωπολιτική ισχύς της Τουρκίας που έχει ανοίξει πολεμικά μέτωπα σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε πως «υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ». 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναμένεται να εξεταστεί στο επόμενο διάστημα η πρόταση του πρωθυπουργού για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εμπλουτίζοντας την «φαρέτρα» των μέτρων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να επιβληθούν στην Τουρκία, σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την πρόταση φέρεται να στήριξε και ο γαλλογερμανικός άξονας, με τον πρωθυπουργό να εκμεταλλεύεται το κλίμα αναξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί για την Τουρκία στους κόλπους της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει το ζήτημα για εμπάργκο όπλων στους ηγέτες κατά την διάρκεια της Συνόδου, καθώς θεωρεί πως μπορεί να είναι ένα μέτρο που θα πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ενώ θα αμφισβητήσει και την γεωπολιτική του ισχύ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το εμπάργκο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και μάλιστα δίνοντας προθεσμία τριών εβδομάδων προς την Άγκυρα να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά της. Κι αυτό γιατί έχει ήδη προσδιοριστεί η έκτακτη Σύνοδος του Βερολίνου τον Νοέμβριο. Άρα μέχρι τότε η Ε.Ε θα παρακολουθεί στενά την Τουρκία, πώς θα συμπεριφέρεται και αναλόγως θα κινηθεί. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σημαντική χώρα για την ΕΕ η Τουρκία

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε ΕΕ: Επανεκκινήστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με την μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ σημείωσε πως πρέπει να να υπάρξει απάντηση εάν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξουν κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ζητούν γερουσιαστές

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπάρξει ένα πλέγμα δράσεων που θα ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας ώστε να υπάρξει λύση για το Κυπριακό. Ανησυχία για αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα.