ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδίκη της Τουρκίας για Συρία και κυπριακή ΑΟΖ

Ηχηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο προς την Τουρκία. Ζητά τον άμεσο τερματισμό της μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ενώ χαρακτηρίζει παράνομη τη τουρκική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Τουρκία τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, ενώ χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, παράνομη την τουρκική εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«IV. Τουρκία

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου για τη Βορειοανατολική Συρία.

6. Η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, που προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη βάσανο, υπονομεύει τη μάχη κατά του Da’esh (Ισλαμικού Κράτους) και απειλεί βαριά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την αποψινή (σ.τ.μ. χθεσινοβραδινή) ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Καλεί και πάλι την Τουρκία να τερματίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κατόπιν των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει πως κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την αδειοδότηση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

7. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειές της προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το φως των εξελισσόμενων αναγκών, περιλαμβανομένου μέσω της στήριξης των Κρατών-Μελών αυτών που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις σε όρους μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το ζήτημα αυτό.

V. Παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 20169 για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο.

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το ζήτημα αυτό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και της Κύπρου

Χαρακτηρίζει την ανακοίνωσή της «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και κυπριακής πλευράς».