Φώτο: Shutterstock

Εσπευσμένα μέτρα του Ερντογάν για προστασία από κυρώσεις

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων, στην Τουρκία εγκρίθηκε νόμος για τον επανατρισμό τουρκικών εταιρειών που βρίσκονται σε ξένες χώρες.

Παρελθόν φαίνεται ότι αποτελούν οι εποχές που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αισθανόταν απόλυτα κυρίαρχος και βέβαιος ότι, ανεξάρτητα από τις επιθετικές κινήσεις της χώρας του, κανείς δεν πρόκειται να την τιμωρήσει.

Σε μία νέα απτή απόδειξη της ανασφάλειας που διακατέχει την Άγκυρα, όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη καθηκόντων από το νέο Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε κρατικές ενεργειακές εταιρείες να επαναπατριστούν προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενες κυρώσεις. 

Μέσω του νέου νόμου, στόχος είναι να προστατευθούν από κυρώσεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εξόρυξης και ερευνών για πετρέλαιο, φυσικού αερίου και μεταλλευτικές εταιρείες. Με τη δυνατότητα που παρέχεται για μεταφορά έδρας στην Τουρκία, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή πιθανής επιβολής κυρώσεων λόγω των παράνομων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, θα μπορέσουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή των θυγατρικών τους εταιρειών μακριά από τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η απόφαση δεν είναι διόλου τυχαία, κυρίως από χρονικής άποψης, καθώς όλα δείχνουν ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα κρύβει δυσάρεστες ειδήσεις για την τουρκική ηγεσία. Άλλωστε πληθαίνουν οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων που τονίζουν ότι η ανοχή της ΕΕ προς την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πλέον εξαντληθεί.

Όπως μάλιστα τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο χρόνος για την Τουρκία τελειώνει και εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει αποδεδειγμένα στάση τότε οι κυρώσεις θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν βέβαιες. «Είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ. Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας. Ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Ερντογάν δεν είναι άλλος από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και την εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Όλα δείχνουν ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αντιμετωπίσει την Άγκυρα με την ίδια ανεκτικότητα που επέδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ, με δεδομένη και την ένταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος των S 400, για την οποία το Κογκρέσο έχει αποφασίσει ήδη την επιβολή κυρώσεων και τις μπλοκάριζε ως τώρα ο Ντ. Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και στο παρελθόν ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Ομπάμα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την Τουρκία, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «αυταρχικό» το καθεστώς στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την Τουρκία για τα Βαρώσια

Το ΕΚ καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση».
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από τον Μπάιντεν για τους S-400

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική.
ΔΙΕΘΝΗ

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Πρόκειται για σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.