ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
tourkia, komision, europaiki enwsi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τουρκία: «Μεροληπτική και παράνομη» η προσέγγιση της ΕΕ

Η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καλεί την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την ΕΕ να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε πως η διάσκεψη, την οποία προτείνει, με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Κάλεσε την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Σημειώνεται πως οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για την επιβολή ήπιων κυρώσεων στην Τουρκία, με επανεξέταση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο (σ.σ.: Γ. Μπορέλ) και την Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, δηλώνεται ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κάλας: Καταδίκη Τουρκίας για τα παράνομα «θαλάσσια πάρκα»

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, επανέλαβε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, απαντώντας σε ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας στα Χανιά για τα ΜΟΕ

Ολοκληρώθηκε στα Χανιά ο νέος γύρος συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ, παρουσία πρέσβεων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με τη φιλοξενία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 9 Οκτωβρίου 2026.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλλας: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τονίζοντας τη δέσμευση της Ένωσης σε λύση του Κυπριακού βάσει ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, ζητώντας απάντηση για τη θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών και την τουρκική κατοχή του 37% της Κύπρου από το 1974 μέχρι σήμερα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι πια προτεραιότητα για την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι πλέον προτεραιότητα, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν κλείνει την πόρτα στην Ένωση, ενώ επικαλέστηκε τη μακρόχρονη αναμονή της χώρας από την Ευρώπη.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στην Τουρκία

Η ΕΕ εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στην Τουρκία, καλώντας τη χώρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε η Κομισιόν.