ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Παγώνουν» τα ενοίκια για πέντε χρόνια στο Βερολίνο

Το Βερολίνο υιοθέτησε νομοσχέδιο που παγώνει για πέντε χρόνια τις τιμές των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα μετά από συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.

Φρένο στις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων στο Βερολίνο αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου αποφασίζοντας το «πάγωμα» των τιμών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμφωνία ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και το αριστερό Die Linke δίνει το πράσινο φως ώστε το νομοσχέδιο να υιοθετηθεί επισήμως από τη βουλή του Βερολίνου και να τεθεί σε ισχύ ο νόμος από τον Ιανουάριο 2020.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σαν απάντηση στην έλλειψη νέων κατοικιών και στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων  την τελευταία δεκαετία που έβγαλε πολλές φορές τους βερολινέζους στο δρόμο, απαιτώντας τη θέσπιση νέων μέτρων για τη ρύθμιση των ενοικίων. Σύφωνα με το Bloomberg, ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αυξάνουν τα ενοίκια μόνο στο επίπεδο του πληθωρισμού (1,3%). Ορισμένες αυξήσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες που θα ανακαινίσουν τα διαμερίσματά τους.

Αντιδράσεις

Ήδη με την ανακοίνωση της απόφασης, οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο, είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλάνε. Η  Deutsche Wohnen, που κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό διαμερισμάτων στην πόλη έχασε το 1/5 κεφαλαιοποίησής της από τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα σχέδια περί «παγώματος» ενοικίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και χθές η μετοχή της έπεσε έως και 4,6%. Και η μετοχή της Vonovia όμως υποχώρησε έως και 1,9%. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η Νίνα Χένκελ, εκπρόσωπος της εταιρίας «θα ενταθεί το πρόβλημα της έλλειψης διαμερισμάτων στο Βερολίνο». Στο ίδιο πνεύμα, η κατασκευαστική FG-Bau υποστηρίζει μέσω του Bloomberg ότι η κατασκευή κτιρίων είναι η λύση που θα έπρεπε να δοθεί.

Παράδειγμα προς μίμιση

Με το πρόβλημα των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών και της έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση να απασχολεί τις μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και άλλες πόλεις σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνει το Βερολίνο. Στο Μόναχο εντείνονται οι συζητήσεις για λήψη μέτων ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ισπανία όπου έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο τιμών αλλά και στην Πορτογαλία όπου οι ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στο ενοίκιο της κατοικίας τους.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί απειλούνται με έξωση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Βερολίνο

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Βερολίνο, εκτός του ότι θα δουν τα ενοίκια τους να εκτοξεύονται κατά 300 με 400 ευρώ τον μήνα, αλλά καλούνται και να πληρώσουν στους ιδιοκτήτες την διαφορά από τα κουρεμένα ενοίκια 5 μηνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Βίλες σε τιμή τριαριού στο ψευδοκράτος: Γιατί είναι άκρως επικίνδυνες

Πρώην στέλεχος της Μοσάντ προειδοποιεί ότι οι εξωπραγματικές ευκαιρίες που διαφημίζουν Τούρκοι για ακίνητα στην κατεχόμενη Β. Κύπρο εκθέτουν τους Ισραηλινούς σε ένα τραπεζικό σύστημα ξεπλύματος και διαφθοράς.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κρυφός... λογαριασμός που βαρύνει τους εργαζόμενους σε τηλεργασία

Αν ένας στους δέκα εργαζόμενους στις ΗΠΑ παραμείνει σε τηλεργασία μετά την πανδημία, εκτιμάται ότι αυτή η μετάβαση θα απαιτήσει δαπάνη 15 δισ. δολ. λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερα, πιο άνετα σπίτια.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες συμφωνίες 87 δισ. δολ.. άφησε μετέωρες η πανδημία

Σε σχέση με πέρυσι η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) έχει υποχωρήσει πάνω από 70% στις ΗΠΑ και περίπου 55% παγκοσμίως, ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να βρίσκουν τον τρόπο τους.