ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Μικρή μείωση στα επιχειρηματικά deal παρά την πίεση από τη νέα κρίση

Κατά 5% μειώθηκε το 2021 η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων διεθνώς, καθώς το δεύτερο εξάμηνο παρουσιάσθηκε έντονη κινητικότητα που κάλυψε τις απώλειες από του πρώτου εξαμήνου.

Οι τελευταίες εβδομάδες του δύσκολου 2020 ήταν αυτές που έδωσαν νέα πνοή στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, η συνολική αξία των οποίων έφθασε στα 3,6 τρισ. δολάρια, μειωμένη μεν κατά 5% σε σύγκριση με το 2019, αλλά κρινόμενη ως απόλυτα ικανοποιητική με βάσει την πορεία οικονομιών και αρκετών επιχειρηματικών κλάδων κατά τη διάρκεια του έτους. 

Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας στο β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους ήταν αυτή που ώθησε και τις συγκεκριμένες συμφωνίες, η αξία των οποίων κατά τη διάρκειά του έφθασε στα 2,3 τρισ. δολάρια, όντας 88% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη πορεία από το 2008. 

Ανάκαμψη στο β' εξάμηνο του 2020 για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων

mergers, exagores, symfonies, 2020

 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές το 2020 ήταν ένας χρόνος με «δύο όψεις», καθώς στο α’ εξάμηνό του όλα έμοιαζαν σχεδόν απελπιστικά, με το πρωτόγνωρο κύμα της πανδημίας να πλήττει ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες. Η ανάκαμψη όμως του β’ εξαμήνου αποδίδεται τόσο στην εμφάνιση εμβολίων κατά του κορονοϊού όσο και στην αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ. «Εάν εξαιρέσει κάποιος την πανδημία του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του 2020 υπήρξε καλό περιβάλλον για την πραγματοποίηση συμφωνιών. Οι αγορές βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά, ενώ οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε εταιρείες που έδειξαν ότι μπορούν να αναπτυχθούν», υπογραμμίζει, μιλώντας στους «Financial Times» ο Anu Aiyengar, επικεφαλής του τμήματος διεθνών συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων της JPMorgan Chase

«Εάν κάποιος μου έλεγε ότι το 2020 θα είχαμε πανδημία και παρόλα αυτά η αξία των συμφωνιών θα υποχωρούσε ήπια έναντι του 2019 δεν θα τον πίστευα», σπεύδει να προσθέσει ο Peter Orszag, κορυφαίο στέλεχος της Lazard. Αξίζει να σημειωθεί ότι πτωτικά κινήθηκαν και οι προμήθειες για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτές τις συμφωνίες, με την υποχώρηση να διαμορφώνεται, επίσης, στο 5% και την τελική αξία να φθάνει στα 30,4 δισ. δολάρια, βάσει στοιχείων της εταιρείας Refinitiv. 

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της χρονιάς έγιναν στο τελευταίο τρίμηνο, στις οποίες περιλαμβάνεται η απόκτηση της IHS Markit από την S&P Global έναντι 44 δισ. δολαρίων, της Xilinx από την AMD έναντι 35 δισ. δολαρίων και της Alexion από την AstraZeneca έναντι 39 δισ. δολαρίων. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα ήταν το γεγονός ότι για τις περισσότερες συμφωνίες οι εταιρείες χρησιμοποίησαν ίδια κεφάλαια και όχι δανεισμό, καθώς η ανοδική πορεία των μετοχών τους στις αγορές της βοήθησε ώστε να μαζέψουν σημαντική ρευστότητα. 

Τεχνολογία και χρηματοοικονομικός οι δύο κλάδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα

mergers, exagores, symfonies, 2020

 

Σύμφωνα με τον Stephan Feldgoise, στέλεχος της Goldman Sachs, ένας ακόμη παράγοντας που στήριξε την όλη δραστηριότητα ήταν και η επιθυμία αρκετών εταιρειών να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων τους. Στους κερδισμένους από τη διαδικασία αποδεικνύεται ότι ήταν η Ευρώπη, καθώς η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξήθηκε κατά 34% στα 989 δισ. δολαρίων, με άνοδο 15% και ύψος 872 δισ. στην Ασία, ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ σημειώθηκε πτώση 21% στα 1,4 τρισ. δολάρια. 

Αρκετοί είναι οι τραπεζίτες που θεωρούν ότι και το 2021 θα υπάρξει σημαντική κινητικότητα, κυρίως εξαιτίας της απόφασης αρκετών εταιρειών, για παράδειγμα επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι Philips και Unilever, να προχωρήσουν σε πώληση μονάδων τους, ώστε να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες τους δραστηριότητες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Το «μακρύ χέρι» του ΚΚ Κίνας στις διεθνείς business και... ο Πειραιάς

Υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τσινπίνγκ το Πεκίνο δεν ελέγχει μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιωτικές με μεγάλη εμβέλεια στην παγκόσμια οικονομία. Πώς έγινε ο Πειραιάς μέσω της Cosco σημείο... απόβασης στην Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρετός deals από μεγάλους του πετρελαίου για τα σχιστολιθικά κοιτάσματα

Οι ισχυρότερες πετρελαϊκές εταιρείες (Big Oil) στις ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια ποσά για να εξαγοράσουν μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ποιες συμφωνίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.