ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διεθνές συνέδριο στο Ζάγκρεμπ για την μετανάστευση και την ξενοφοβία στην ΕΕ

Η πλατφόρμα, με τίτλο "Demos Migrant Portal", παρουσιάστηκε σε συνέδριο με τη συμμετοχή ερευνητών από την Κροατία και το εξωτερικό, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μετανάστευση και τις Εθνοτικές Σπουδές με έδρα το Ζάγκρεμπ.

Μια βάση δεδομένων για τη μετανάστευση και το δημογραφικό σε τρεις γλώσσες (κροατικά, γερμανικά και αγγλικά) παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για την παγκοσμιοποίηση της μετανάστευσης και την ξενοφοβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

Η πλατφόρμα, με τίτλο "Demos Migrant Portal", παρουσιάστηκε σε συνέδριο με τη συμμετοχή ερευνητών από την Κροατία και το εξωτερικό, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μετανάστευση και τις Εθνοτικές Σπουδές με έδρα το Ζάγκρεμπ και η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σπλιτ.

Ο ερευνητής Αντιέλκο Μιλάρντοβιτς από το Ινστιτούτο του Ζάγκρεμπ σημείωσε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταστεί πολύ επικριτική απέναντι στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης (στο συγκεκριμένο ζήτημα), θα μπορούσε κανείς να περιμένει ένα σενάριο αλλαγών στις μεταναστευτικές διαδρομές. Μάλιστα, στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, προειδοποίησε για πιθανό "κοινωνικό χάος".

Ο κ. Μιλάρντοβιτς χαρακτήρισε "παιδιά του 21ου αιώνα" τα πολιτικά κόμματα που υιοθετούν αντι-μεταναστευτικές πολιτικές, επισημαίνοντας πως πρόκειται για "έναν τελείως νέο τύπο πολιτικών κομμάτων ως αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση της μετανάστευσης".

Από την πλευρά της, η Μπράνκα Λίκιτς Μπρμπόριτς, από το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μετανάστευση, τις Εθνότητες και την Κοινωνία (REMESO) της Σουηδίας, σημείωσε ότι όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται τη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάγκη από τους μετανάστες ως εργατικό δυναμικό.

Η ίδια σημείωσε επίσης πως θεωρεί το αντι-μεταναστευτικό κλίμα προπέτασμα καπνού, που μπορεί να οδηγήσει στην εμβάθυνση των ανισοτήτων εντός, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και ευρύτερα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πορείες υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη

Θα είναι οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη μετά τις ταραχές που προκάλεσαν τον τραυματισμό συνολικά 600 ανθρώπων στην Καταλονία στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν την καταδίκη εννέα αυτονομιστών ηγετών.
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Διαμαρτυρίες προσφύγων για συνθήκες εγκλεισμού

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη δημιουργία όρων εγκλεισμού στο κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα» έξω από τη Λευκωσία, καταγγέλλουν με έντονες διαμαρτυρίες πρόσφυγες και μετανάστες. Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.