ΓΔ: 801.59 1.12% Τζίρος: 12.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διχάζει τις τράπεζες η τηλεργασία: Ποιες την ευνοούν, ποιες όχι

Οι τράπεζες λιανικής εμφανίζονται πιο πρόθυμες να περιορίσουν τους χώρους γραφείων και να επεκτείνουν την τηλεργασία, ενώ οι επενδυτικές τράπεζες επιδιώκουν την επιστροφή στα γραφεία.

Καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ετοιμάζεται για την εποχή μετά την πανδημία, οι τράπεζες λιανικής σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την τηλεργασία με στόχο την μείωση του κόστους, ενώ οι επενδυτικές τράπεζες, που βασίζουν την κερδοφορία τους στα κέρδη από συναλλαγές στις αγορές, δείχνουν να ακολουθούν μια διαφορετική πορεία θέλοντας να επαναφέρουν τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο.

Οι HSBC και Lloyds θέλουν να μειώσουν τους εργασιακούς τους χώρους αναζητώντας έναν εύκολο τρόπο να μειώσουν το κόστος, καθώς η πανδημία περιόρισε σημαντικά τα κέρδη των τραπεζών την τελευταία χρονιά. Αντίθετα, στις επενδυτικές τράπεζες, εκεί όπου οι πολλές ώρες στο γραφείο ήταν η κανονικότητα πριν την πανδημία, τα κορυφαία τους στελέχη δηλώνουν πως θέλουν να γυρίσουν πίσω στα γραφεία οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν ανησυχίες πως η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι το ίδιο ανταποδοτική για όλους. Το νεαρό προσωπικό δεν έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί χάνοντας και την δυνατότητα να εκπαιδευτεί παράλληλα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος η τηλεργασία να αυξήσει την ανισότητα των φύλων στην εργασία.

Μικραίνουν τα γραφεία σε όλο τον κόσμο

Η HSBC σχεδιάζει να περιορίσει στο μισό τους χώρους γραφείων της παγκοσμίως, αυξάνοντας τον αριθμό εργαζομένων ανά γραφείο σε σχεδόν δύο άτομα από ένα που ήταν μέχρι τώρα. Στόχος, να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο χώρο διαθέτει χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσει και νέα γραφεία.

Επίσης και η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Βρετανία, σχεδιάζει να περιορίσει τους εργασιακούς χώρους κατά 20% μέσα σε διάστημα 3 ετών. Η Standard Chartered θα μειώσει κατά 30% τους χώρους γραφείων στα επόμενα 4 χρόνια ενώ η Metro Bank δήλωσε πως θα μειώσει τα γραφεία της κατά 40% και θα χρησιμοποιήσει περισσότερο τα υποκαταστήματα της.

«Είχαμε μια περίοδο που δοκιμάστηκε πλήρως ο ευέλικτος τρόπος δουλειάς, με περίπου το 75% των εργαζομένων να μην βρίσκονται στα γραφεία, και η δουλειά συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά», σημείωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Standard Chartered, Άντι Χαλφορντ.

Όμως οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν διαφορετική οπτική, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον να επισημαίνει σχετικά με την τηλεργασία, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Credit Suisse, πως «δεν θα είναι αυτή η νέα κανονικότητα. Είναι μια ανωμαλία που θα πρέπει να διορθώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται».

Την περασμένη χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Τζες Στάλι δήλωνε ότι θεωρεί πως «είναι μετρημένες οι μέρες» των 7.000 εργαζομένων στα κεντρικά. Ωστόσο, τώρα δείχνει απρόθυμος, μέχρι στιγμής, να μιλήσει για εξ αποστάσεως εργασία και κλείσιμο γραφείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cynergy Bank, Νικ Φάχι επισήμανε ότι η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να κρύβει σημαντικές προκλήσεις. Αντίθετα, στον εργασιακό χώρο, για παράδειγμα «μπορείς να διαφωνήσεις με κάποιον για ένα θέμα και να το συζητήσεις μετά μαζί του στην κουζίνα ή μετά τη δουλειά σε ένα γεύμα».

Η τάση να μειωθεί ο χώρος των γραφείων υπήρχε και πριν την πανδημία, καθώς πολλές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε περιορισμό των εξόδων τους μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Αρκετές από τις τράπεζες έχουν κάνει ήδη κινήσεις εξαιτίας της πανδημίας όπως η NatWest που αποφάσισε να κλείσει το τεχνολογικό της hub στα βόρεια του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι.

Οι εργασιακοί χώροι που έχουν απομείνει, ανακατασκευάζονται, με τα γραφεία να απομακρύνονται ώστε να δημιουργηθούν χώροι που θα εργάζονται περισσότερα από ένα άτομα, και θα υπάρχουν χώροι για να κάνουν το διάλειμμά τους οι εργαζόμενοι, θα έχουν κήπους και βιβλιοθήκες σύμφωνα με την συμβουλευτική ακινήτων Arcadis.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Money, Ντέιβιντ Ντάφι δήλωσε πως η τράπεζα σκοπεύει να καταργήσει τα μικρά ατομικά γραφεία (cubicles), σημειώνοντας πως «ένας κόσμος όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού πηγαίνει σε έναν ψηλό ουρανοξύστη για να πάει να δει τα μέιλ του από το γραφείο δεν έχει και πολύ νόημα».

Μεγάλες χαμένες οι γυναίκες από τις εξελίξεις

Μερικές τράπεζες έδρασαν ταχύτατα επειδή έχουν συνηθίσει να προσαρμόζουν τους υπαλλήλους τους στις εποχές, ειδικά οι επενδυτικές τράπεζες, αναφέρει η Τζέσικα Μάλμπορο, επικεφαλής της Oliver Wyman και επισημαίνει πως υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν τα στοιχεία για το πόσο επηρεάστηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, ενώ το νεαρό προσωπικό δηλώνει ότι αδημονεί να επιστρέψει στο γραφείο.

Οι τράπεζες προβληματίζονται επίσης ότι οι γυναίκες μπορεί να βγουν χαμένες από την στροφή στην τηλεργασία. «Νομίζαμε πως η πανδημία θα εξισορροπούσε την κατάσταση για τις γυναίκες. Όμως βλέπουμε να δημιουργούνται τρομερές προκλήσεις για τις γυναίκες στον χώρο της εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας», υπογραμμίζει η Μάλμπορο.

«Οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο, καθώς οι προσλήψεις προσωπικού διαφοροποιούνται σε σχέση φύλου και άλλων δεδομένων, όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι γυναίκες είναι πιο δύσκολο να αναζητήσουν νέα δουλειά». Στελέχη συνδικάτων τονίζουν πως η κατάσταση είναι πιο δύσκολες για τις γυναίκες καθώς είναι επιφορτισμένες και με την ανατροφή των παιδιών.

Ο Ντόμινικ Χουκ, γενικός γραμματέας του βρετανικού συνδικάτου Unite, ανέφερε πως οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν είναι υποχρεωτική η εργασία από το σπίτι, θα υπάρχει ελάχιστη παρακολούθηση των προσωπικών χώρων και οι εργοδότες θα πρέπει να σέβονται τους εργασιακούς χρόνους και να μην υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος στην ανάπαυση τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα.

Υπάρχουν επίσης προβληματισμοί πως αυτός ο υβριδικός τρόπος εργασίας θα ευνοήσει τους εργαζομένους που πηγαίνουν στο γραφείο πολύ πιο συχνά σε σχέση με άλλους, καθώς θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο να κοινωνικοποιηθούν με στελέχη και συναδέλφους, όπως σημείωσε ο Ρίτσαρντ Μπένσον της Accenture Interactive. Το προσωπικό που θα γυρίσει πιθανότατα πίσω στο γραφείο είναι τα στελέχη και οι traders, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργίες θα μπορούν να συνεχιστούν περισσότερο εξ αποστάσεως.

Στη Γερμανία, η Deutsche Bank ανέφερε πως είναι δύσκολο για τους traders να δουλεύουν από τον χώρο του σπιτιού τους και αναμένει πολλοί από αυτούς να γυρίσουν πίσω στο γραφείο. «Θα δώσουμε περισσότερη προσοχή στις καταστάσεις που επικρατούν σε κάθε σπίτι. Οι εργαζόμενοι έχουν παιδιά ή ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα. Θα γίνουμε πιο ευαίσθητοι», τόνισε ο Κρίστιαν Σνέλμαν της γερμανικής τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.
BUSINESS LIFE

Γραφεία με... ονειρεμένη θέα: Δουλεύοντας από εξωτικούς προορισμούς

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον τόπο διακοπών τους ή άλλα εξωτικά μέρη καθώς η τεχνολογία αυξάνει τις δυνατότητες της τηλεργασίας.
fintech
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλούν τις τράπεζες οι FinTech, κίνδυνοι για τη διεθνή σταθερότητα

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν εποπτικοί μηχανισμοί για ψηφιακές τράπεζες αλλά και πλατφόρμες χρηματοδότησης, καθώς πέραν του ανταγωνισμού αυξάνεται και η πίεση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισχυροί του χρήματος δεσμεύονται για επενδύσεις χωρίς ρύπους

Τράπεζες και επενδυτικοί όμιλοι που διαχειρίζονται 130 τρισ. δολ. δεσμεύθηκαν στη Γλασκόβη ότι θα μειώσουν τη χρηματοδότηση ρυπογόνων επενδύσεων και θα στηρίξουν την πορεία προς «μηδενικούς ρύπους» μέχρι το 2050.