ΓΔ: 817.84 0.34% Τζίρος: 5.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lebanon
Shutterstock

Ενθουσιασμός για την παραίτηση της Κυβέρνησης στον Λίβανο

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης του Λιβάνου καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση στη χώρα, με στόχο μια πολιτική ελίτ που κατηγορείται ότι την άφησε να καταρρεύσει.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν σήμερα, γεγονός που προκάλεσε ευφορία στους διαδηλωτές, καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση στη χώρα, με στόχο μια πολιτική ελίτ που κατηγορείται ότι την άφησε να καταρρεύσει.

Η ανακοίνωση του Χαρίρι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το πλήθος που τον παρακολουθούσε από οθόνες σε πολλές περιοχές. Όταν ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός το διάγγελμά του, οι διαδηλωτές άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Στην πρωτεύουσα Βηρυτό τα κλάξον των αυτοκινήτων έδωσαν "συναυλία" γιορτάζοντας τη "νίκη" ενώ κάποιοι εκτόξευαν βεγγαλικά.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο 49χρονος Χαρίρι διαβεβαίωσε ότι θέλει να ανταποκριθεί "στη βούληση πολλών Λιβανέζων που κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν αλλαγή". Κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του "να διαφυλάξουν την ειρήνη".

Στη Σαΐντα, μια πόλη του νότιου Λιβάνου απ' όπου κατάγεται ο Χαρίρι, το πλήθος άρχισε να χορεύει παραδοσιακούς χορούς ενώ κάποιοι μοίραζαν καφέδες και πορτοκαλάδες.

Κρατώντας κόκκινα, πράσινα και λευκά μπαλόνια –τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου– το πλήθος κατέκλυσε και την καρδιά της Τρίπολης, της επονομαζόμενης και "νύφης της επανάστασης" λόγω του ενθουσιασμού που επέδειξαν οι κάτοικοί της όλες αυτές τις ημέρες. "Η επανάστασή μας δεν τελείωσε", φώναζε ρυθμικά το πλήθος, εμφανώς ικανοποιημένο από το "επίτευγμά" του.

Η παραίτηση του Χαρίρι, που υποβλήθηκε απόψε το βράδυ στον πρόεδρο Μισέλ Αούν, ανοίγει μια εποχή αβεβαιότητας για τον Λίβανο. Η κυβέρνησή του είχε σχηματιστεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αμέτρητων συνιστωσών της πολιτικής και θρησκευτικής σκηνής της χώρας.

Ο Λίβανος παραμένει σε κατάσταση παράλυσης εξαιτίας των οδοφραγμάτων που απέκλεισαν τις κυριότερες εισόδους της πρωτεύουσας. Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει σχεδόν από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εδώ και δύηο εβδομάδες.

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί αλλά τηρεί ουδετερότητα, μολονότι έχουν σημειωθεί ορισμένα μικροεπεισόδια.

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου (1975-90) οι χρόνιες ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια παραμένουν. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η χώρα θεωρείται μια από τις πιο διεφθαμένες παγκοσμίως.

Ο Χαρίρι είχε ανακοινώσει στις 21 Οκτωβρίου ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν έπεισε τον κόσμο με τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον προϋπολογισμό χωρίς νέους φόρους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ereuna, epistimi, farmaka
ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά σε lockdown ο Λίβανος έως τουλάχιστον τα τέλη Ιανουαρίου

Οι αρχές φοβούνται ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων πλήττει και τις τάξεις του ιατρικού προσωπικού: μέχρι την Κυριακή είχαν προσβληθεί 1.997 γιατροί, εκ των οποίων έχουν υποκύψει 12.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε τεχνικές συνομιλίες Λίβανος - Ισραήλ για οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο Λίβανος εμμένει στον "τεχνικό" κι όχι πολιτικό χαρακτήρα των συνομιλιών αυτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "έμμεσες" διαπραγματεύσεις, το οποίο σημαίνει ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν απευθύνουν η μια στην άλλη τον λόγο.