ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μείωση 22,9% στην παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων στην ΕΕ το 2020

Απώλειες ύψους 100 δις. ευρώ περίπου, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2020, κατέγραψε η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία λόγω του αντικτύπου της πανδημίας.

Το 2020, οι απώλειες στη παραγωγή αυτοκινήτων σε όλη την ΕΕ, λόγω του COVID-19, ανήλθαν σε 4.243.577 οχήματα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή αυτοκίνητων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 22,9%, σε σχέση με το 2019.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία. Αυτές οι απώλειες οφείλονται στο κλείσιμο των εργοστασίων, κατά τη διάρκεια των μηνών lockdown του Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, και από το γεγονός ότι η παραγωγική ικανότητα δεν επέστρεψε ακόμη στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Ο αντίκτυπος της κρίσης COVID-19 στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι άνευ προηγουμένου. Ο τομέας υπέστη απώλειες παραγωγής σε όλη την ΕΕ, ύψους 3,6 εκατ. οχημάτων, αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), δημοσιοποίησε ένα διαδραστικό χάρτη, που απεικονίζει την επίδραση του COVID-19 στη παραγωγή αυτοκινήτων στην ΕΕ, το έτος 2020.

Με βάση τα στοιχεία για το 2020, αυτός ο χάρτης δείχνει τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού στη παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων για καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι θέσεις εργασίας τουλάχιστον 1.138.536 Ευρωπαίων, που εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία, επηρεάζονται από το κλείσιμο των εργοστασίων ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης. Πρόκειται για συνολικά 2,6 εκατ. θέσεις άμεσης κατασκευής στον τομέα των αυτοκινήτων της ΕΕ.

Αυτός ο αριθμός αναφέρεται μόνο σε άτομα που απασχολούνται άμεσα από κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων, ενώ ο αντίκτυπος στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων είναι ακόμη πιο κρίσιμος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα στην πανδημία η Volvo: Αύξηση πωλήσεων κατά 40,8% το α΄ τρίμηνο

Στην Κίνα, οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 117,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο πέρσι. Για την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου, οι πωλήσεις της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν σε 27.239 αυτοκίνητα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψε η Lamborghini κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η εταιρεία επέδειξε άμεση αντίδραση και ευελιξία στο ανταπόκριση στην περίοδο έκτακτης ανάγκης, μέσω προσεκτικής διαχείρισης κόστους και διασφάλισης συνέχειας στο σχέδιο αναβάθμισης της.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί οι Ευρωπαίοι στρέφονται στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Τα δεδομένα  έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική ανοδική μεταβολή στις ταξινομήσεις παλαιότερων αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την IHS Markit και την ηλεκτρονική αγορά αυτοκινήτων AutoScout24.