ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της χώρας, κίνδυνος για φτώχεια

Το 13,9% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, δηλαδή λαμβάνει μόνο 3,59 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η τουρκική οικονομία, η οποία ήταν ήδη εύθραυστη και πριν από την πανδημία, όμως πλέον φαίνεται πως η κατάσταση δυσκολεύει έτι περισσοτερο εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού και της ταυτόχρονης υποχώρησης της τουρκικής λίρας

Συγκεκριμένα, οι τιμές ορισμένων τροφίμων, όπως το λάδι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνονται πλέον κάθε εβδομάδα. «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για να αγοράσω λίγο τυρί και βγαίνω με άδεια χέρια αφού είδα τις τιμές. Όλα είναι τόσο ακριβά», διαμαρτύρεται η 65χρονη συνταξιούχος, Γκιουλάι Αβσάρ

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2020, το 13,9% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, το οποίο βρίσκεται στα 3,59 ευρώ την ημέρα κατ' άτομο.

Κλειδώνουν το βρεφικό γάλα

«Εργάζομαι εδώ και 20 χρόνια σε φτωχές συνοικίες για να βοηθώ τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ποτέ η πρόσβαση στην τροφή δεν ήταν πρόβλημα όσο είναι σήμερα», λέει η Χατσέρ Φογκό, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Βαθιάς Φτώχειας.

Άλλοτε, «αν δεν είχες να φας, ζητούσες από τους γείτονες. Όμως σήμερα και οι γείτονες δεν έχουν τίποτα», λέει.Σ' αυτές τις συνοικίες κατοικούν κυρίως οικοδόμοι, άνθρωποι που συλλέγουν απορρίμματα για ανακύκλωση και γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να βιοπορισθούν ως πλανόδιοι έμποροι.

«Έχω δει μαμάδες που τρέφουν το μωρό τους με έτοιμες αφυδατωμένες σούπες σε φακελάκι επειδή δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν βρεφικό γάλα. Είναι τόσο ακριβό που τα σούπερ-μάρκετ το κλειδώνουν πλέον, σαν να ήταν προϊόν πολυτελείας», λέει η Χατσέρ Φογκό.

Η φτώχεια πλέον δεν αγγίζει μόνο αυτούς που δεν έχουν σταθερή δουλειά, αλλά και ομάδες που πίστευαν πως ήταν προστατευμένες απ' αυτή.«Έρχονται σε μας άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι ή που δεν είχαν ποτέ ζητήσει βοήθεια σε τρόφιμα», εξηγεί η κα Φογκό.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης

Η συνταξιούχος κα Αβσάρ δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της για το φυσικό αέριο. Με δάκρυα στα μάτια, λέει πως δεν έχει πλέον θέρμανση στο σπίτι της και στην Άγκυρα οι θερμοκρασίες πέφτουν τη νύχτα κάτω από το 0.

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί. Αν τους ρωτήσετε, όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν», λέει αγανακτισμένη.

Τον Οκτώβριο, το βίντεο ενός εμπόρου που δήλωσε στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν καταφέρνει «πια να φέρει ψωμί» στο σπίτι του είχε προκαλέσει σάλο. «Αυτό μου φαίνεται υπερβολικό», του είχε απαντήσει ο αρχηγός του κράτους.

Ενώ οι οικονομικές δυσκολίες διαβρώνουν την εκλογική δημοτικότητά του, ο Ερντογάν προτιμά να σκιαγραφεί στις ομιλίες του μια Τουρκία την οποία ζηλεύει η Δύση και η οποία ετοιμάζεται να γίνει «μία από τις πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου».

Για τον Ερίντς Γελντάν, καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, στη ρίζα του καλπάζοντος πληθωρισμού βρίσκονται κακές νομισματικές πολιτικές που ευνόησαν μια ανάπτυξη βασισμένη στο χρέος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών.

«Ο πληθωρισμός ήταν επισήμως 14,6% το 2020. Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Είναι πολύ πιο υψηλός, γύρω στο 22% στα προϊόντα διατροφής που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των πληθυσμών με χαμηλά εισοδήματα», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η συνολική άνοδος των τιμών από το 2008 στα προϊόντα διατροφής είναι 55%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών προκαλεί αστάθεια

«Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης σε αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα αστάθειας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Φιντάν με Αμπντολαχιάν για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο να μετατραπεί η ένταση «που ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» σε μόνιμη σύγκρουση.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

H Χαμάς ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τις δηλώσεις του

«Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και την απελευθέρωση της γης του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.