ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2% για το πρώτο τρίμηνο

Με βάση τις εκτιμήσεις της επιτροπής οικονομικών συμβούλων της Γερμανίας, η οικονομία της χώρας θα φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα μεταξύ 2021-2022.

Συρρίκνωση της τάξης του 2% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκτιμά η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται, ασφαλώς, στα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού. 

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το σύνολο του 2021 στο 3,1%, από το 3,7% που ήταν προηγουμένως. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, η οικονομία πρόκειται να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα στο μεταίχμιο των ετών 2021/22, ενώ η ανάπτυξή της την επόμενη χρονιά θα είναι της τάξης του 4%.

«Ο μεγαλύτερος καθοδικός κίνδυνος παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Το ερώτημα του πόσο γρήγορα μπορεί η οικονομία να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς εξαρτάται κυρίως από την πρόοδο στον εμβολιασμό», αναφέρει η επιτροπή των συμβούλων στην ίδια ανακοίνωση, δίνοντας την πρώτη επίσημη πρόβλεψη για τον αντίκτυπο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Παράλληλα, οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση της Γερμανίας και αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca, μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδο σε ό,τι αφορά την επίτευξη ανοσίας της αγέλης και να αναβάλει την πολυαναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων του lockdown που χρειάζεται για εύρωστη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Το τρίτο κύμα πανδημίας φέρνει καθολικό lockdown στη Γερμανία

Ενώ τα γερμανικά κρατίδια αποφασίζουν για επαναλειτουργία καταστημάτων, εστίασης και μουσείων, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σχεδιάζει να επιβάλει lockdown για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας.