ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fiat
Πηγή: Shutterstock

Ράλι για τις μετοχές Fiat Chrysler και Peugeot  λόγω συγχώνευσης

Με μεγάλη άνοδο +9,53% και +4,21% αντέδρασαν οι μετοχές της Fiat Chrysler και της γαλλική PSA, αντίστοιχα, στην είδηση οτι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης.

Άλμα 9,53% σημείωσε η μετοχή της Fiat Chrysler σήμερα αντιδρώντας θετικά στην είδηση οτι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης με τη γαλλική PSA, που έχει στην ιδιοκτησία της την Peugeot και την Citroen. Η μετοχή της τελευταίας σημείωσε επίσης ισχυρή άνοδο αγγίζοντας το 4,21%.  Η αξία της μετοχής της Fiat Chrysler διαμορφώθηκε σήμερα στα 12,87 ευρώ ενώ της PSA στα 25,97 ευρώ.

Όπως μετέδωσε το BD το πρωί, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για συγχώνευση σε μια περίοδο χάους για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω της πίεσης για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, και ενώ έχει αποτύχει πρόσφατα η προσπάθεια της FCA να συγχωνευθεί με την Renault.

Για να φθάσουν σε μια συγχώνευση, οι δύο όμιλοι θα χρειασθεί να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, οικονομικά, διοικητικά και πολιτικά, ενώ ο όμιλος που θα δημιουργήσουν, με συνολικό τζίρο 50 δισ. δολ. ετησίως θα αντιμετωπίσει αβέβαιες προοπτικές, καθώς αναμένεται μείωση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Κάρλος Ταβάρες, έχει προβλέψει δέκα χρόνια χάους για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω της μετάβασης σε ηλεκτρικό οχήματα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η Fiat Chrysler βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για συγχώνευση από την εποχή του Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσεγγίσει την General Motors, ενώ νωρίτερα φέτος η Fiat Chrysler έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια συγχώνευσης με την Renault. Η Fiat είχε αποκτήσει την Chrysler το 2009, όταν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας και είχε περιέλθει στον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Fiat Chrysler διατηρεί, μέσω της Jeep, ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά, ενώ η Peugeot έχει πολύ μικρό μερίδιο στις ΗΠΑ και ισχυρή θέση στην Ευρώπη.

Η Fiat Chrysler βρίσκεται σε πίεση να επενδύσει σε καθαρή τεχνολογία, καθώς, όπως αποκάλυψε ο όμιλος αυτό το μήνα, αντιμετωπίζει πρόστιμο 79 εκατ. δολ. από τις αμερικανικές αρχές, επειδή δεν εκπλήρωσε τα πρότυπα για την αποτελεσματική χρήση καυσίμων. Επίσης, συμφώνησε να συνεργασθεί με την Tesla για να μπορέσει να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές ρύπων ως το 2022.
Πάντως, μόλις τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του γαλλικού ομίλου για μια συγχώνευση με την Fiat Chrysler. «Δεν τη χρειαζόμαστε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ταβάρες. Η Peugeot έχει κάνει επιθετικές επεκτατικές κινήσεις, με σημαντικότερη την εξαγορά της Opel από την General Motors, το 2017, έναντι ποσού 2,6 δισ. δολ. Έκτοτε, οι επιδόσεις της Opel έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ