ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διατηρεί την χαλαρή νομισματική πολιτική της και η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% και θα διατηρεί το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ακολουθώντας τα βήματα της Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η βρετανική οικονομία ανακάμπτει από τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία αλλά τόνισε ότι οι προοπτικές παραμένουν ασαφείς, περιορίζοντας τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα ίσως σπεύσει να συσφίξει την πολιτική της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το πρόγραμμα μέτρων στήριξης της οικονομίας ενόψει της αναμενόμενης ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας αργότερα φέτος, χάρη στους γρήγορους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων στα 895 δισεκ. λίρες (1,25 τρισεκ. δολάρια).

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι το 2023 θα διατηρήσει τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν η Fed και θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων τον μήνα όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ που κατέγραψε επίσης την βελτίωση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος.

Για την πορεία της οικονομίας η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ανακοίνωσε πως «μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, πρόσφατα ενισχύθηκαν ορισμένοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, αν και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται κάτω από το 2%».

Παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την άνοδο του πληθωρισμού, η Fed εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια αναφορά της θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2023. Ωστόσο, στη τρέχουσα συνεδρίαση ήταν περισσότερα τα μέλη της επιτροπής που ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2023.

Η Fed ανέφερε ότι θα διατηρήσει την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της έως ότου η απασχόληση αυξηθεί σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2,4% το 2021 και στο 2% το 2022, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 1,8% και 1,9% αντίστοιχα. Για το 2023 ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 2,1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας η Ελλάδα

Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνει τις αγορές ομολόγων η Τρ. Αγγλίας, διατηρεί τη χαλαρή πολιτική

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων κατά 1 δισ. λίρες την εβδομάδα. Στο 7,25% αναθεωρεί την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2021.