ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκλεισε το deal της Fiat με την Peugeot

Οριστική η συμφωνία συγχώνευσης της Fiat Chrysler με την ιδιοκτήτρια της Peugeot, την PSA, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Επικεφαλής του νέου κολοσσού ο Τζον Έλκαν της Fiat.

Τα βρήκαν η Fiat Chrysler και η ιδιοκτήτρια της Peugeot, η PSA, και κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, που αναφέρει ότι θα υπάρξουν σύντομα επίσημες δηλώσεις.

Η συγχώνευση αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά δημιουργώντας την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο αξίας 50 δισ. δολαρίων. Πρόεδρος του νέου αυτού κολοσσού θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Fiat Chrysler, Tζον Έλκαν, εκπρόσωπος της δυναστείας των Ανιέλι. Όμως, στο διοικητικό συμβούλιο η ισορροπία θα είναι υπέρ της Peugeot, που θα κατέχει έξι θέσεις, με την Fiat Chrysler θα κρατά τις υπόλοιπες πέντε.

Σήμερα και οι δύο εταιρείες είδαν μεγάλη άνοδο στις μετοχές τους. Με αύξηση +9,53% και +4,21% αντέδρασαν οι μετοχές της Fiat Chrysler και της γαλλική PSA, αντίστοιχα, στην είδηση οτι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης.

Ο νέος όμιλος θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με τη μείωση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Κάρλος Ταβάρες, έχει προβλέψει δέκα χρόνια χάους για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω της μετάβασης σε ηλεκτρικό οχήματα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η Fiat Chrysler βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για συγχώνευση από την εποχή του Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσεγγίσει την General Motors, ενώ νωρίτερα φέτος η Fiat Chrysler έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια συγχώνευσης με την Renault. Η Fiat είχε αποκτήσει την Chrysler το 2009, όταν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας και είχε περιέλθει στον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Fiat Chrysler διατηρεί, μέσω της Jeep, ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά, ενώ η Peugeot έχει πολύ μικρό μερίδιο στις ΗΠΑ και ισχυρή θέση στην Ευρώπη.

Η Fiat Chrysler βρίσκεται σε πίεση να επενδύσει σε καθαρή τεχνολογία, καθώς, όπως αποκάλυψε ο όμιλος αυτό το μήνα, αντιμετωπίζει πρόστιμο 79 εκατ. δολ. από τις αμερικανικές αρχές, επειδή δεν εκπλήρωσε τα πρότυπα για την αποτελεσματική χρήση καυσίμων. Επίσης, συμφώνησε να συνεργασθεί με την Tesla για να μπορέσει να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές ρύπων ως το 2022.

Πάντως, μόλις τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του γαλλικού ομίλου για μια συγχώνευση με την Fiat Chrysler. «Δεν τη χρειαζόμαστε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ταβάρες. Η Peugeot έχει κάνει επιθετικές επεκτατικές κινήσεις, με σημαντικότερη την εξαγορά της Opel από την General Motors, το 2017, έναντι ποσού 2,6 δισ. δολ. Έκτοτε, οι επιδόσεις της Opel έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ